Говорителят на украинските сили Владислав Селезньов каза, че сепаратистите, подкрепяни от танкове, са атакували града днес и правителствените сили не са успели да ги отблъснат, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Загубата на контрола на града ще направи още по-трудно за правителството да запази контрола си върху Дебалцево, близък железопътен център, който е по средата на градовете Донецк и Луганск, контролирани от проруските сепаратисти.

Надя Савченко е приета в болница заради гладна стачка

Същевременно адвокатът на украинската депутатка и пилот Надя Савченко, която обяви гладна стачка, за да протестира срещу ареста си в Русия, обяви, че тя е приета в болница, предаде Франс прес.

Савченко е започнала да губи тегло и е била прехвърлена в медицинско отделение към затвора. Савченко е загубила 12 килограма, откакто обяви стачката си, поясни адвокатът Николай Плозов.

Пилотът от украинската армия, която е на 33 години, е обвинена в предумишлено убийство на двама руски журналисти в източната част на страната в средата на юни, където тя се сражаваше като доброволец.

Тя беше арестувана от Русия и това я направи силно популярна в Украйна, където тя беше избрана за депутат на парламентарните избори пред октомври, въпреки че е в руски арест.

Саченко оглавяваше листата на партията на бившия украински премиер Юлия Тимошенко. Руското правосъдие удължи нейния арест до 13 февруари.

Надя Савченко беше избрана и сред 12-те депутати, които представляват Украйна в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Резолюция на Съвета на Европа призова за освобождаването на Савченко, а Ан Брасьор, председателка на ПАСЕ изпрати писмо в тази насока на руския външен министър Сергей Лавров.