Руският президент Владимир Путин е поръчал на финансовия министър Антон Силуанов да обсъди с Международния валутен фонд (МВФ) предоставянето на 3 милиарда долара допълнителна помощ на Украйна, за да може страната да погаси през декември покупката на руските еврооблигации, предаде РИА Новости, цитирана от Агенция "Фокус".

„Защо МВФ не иска да добави, да допуснем, тези 3 милиарда за Украйна, с които тя би могла да плати? Защо сменят своите правила за конкретна страна, като нарушават по този начин самата система и правилата на функциониране на МВФ? Поговорете с колегите.

На мен ми се струва по-лесно да се тръгне по този път – да се дадат на Украйна 3 милиарда, за да може да се разплати, и всички ще бъдат доволни и ще работят в спокоен режим“, цитира руската агенция изказването на Путин.

Ако Украйна не издължи 3-те милиарда долара по еврооблигации през декември, Русия ще изтълкува това като обявяване на неплатежоспособност, заяви днес по-рано руският финансов министър Антон Силуанов, цитиран от Ройтерс и БТА.

Русия и Украйна не се разбраха за дълга

На 9 т. м. министрите на финансите на Русия и Украйна не стигнаха до сделка за украинския дълг в размер на 3 млрд. долара, но се съгласиха преговорите да продължат.

Руският министър на финансите Антон Силуанов и украинската му колега Наталия Яреско не успяха да постигнат съгласие на срещата си в перуанската столица, в рамките на годишната сесия на МВФ и Световната банка за реструктурирането на дълга на Киев към Москва от 3 милиарда долара, но се съгласиха да продължат диалога.

В официалното си съобщение след срещата украинската страна заяви, че Яреско е представила подробности за споразумението за реструктуриране на дълга и е поканила Русия да се включи в него. Москва можела да отговори на поканата до 29 октомври.