Говорител на службата за охрана на границата каза, че 10 мотоциклетисти от рокерския клуб "Нощни вълци" са били спрени на границата и не им е било позволено да влязат на полска територия, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

Мотопоходът на руските рокери бе планиран по случай 70-ата годишнина от победата на Червената армия над нацистка Германия. Те искат да преминат на няколко лъча през Минск, Брест, Вроцлав, Бърно, Братислава, Виена, Мюнхен и Прага, като на 9 май се канят да се съберат в Берлин.

Вижте снимки >>

Властите в Полша заявиха още миналата седмица, че няма да допуснат рокерите от "Нощни вълци", определяйки плановете им да преминат през Полша като провокация.

Мотористите от клуба обаче се зарекоха, че въпреки това ще влязат в страната, и тази сутрин 15 от тях бяха забелязани на граничния пункт между Брест и Тереспол на беларуско-полската граница. Беларуските гранични власти ги пуснаха, но те бяха задържани в хангар от полската гранична охрана.

Мнозина поляци гледат с подозрение на "Нощни вълци", тъй като симпатизиращият на руския президент Владимир Путин националистически рокерски клуб организира прояви срещу украинското правителство и празнува анексията на Крим от Русия.

Германското правителство също изразява безпокойство от рокерите и казва, че те не са добре дошли, отбелязва Асошиейтед прес.

Германия е анулирала визите на петима членове на "Нощни вълци", посочва ТАСС, позовавайки се на германското външно министерство.