Пред журналисти след близо 17-часовата среща на "нормандската четворка" в Минск президентът на Русия уточни, че са се разбрали "за много неща", предаде ТАСС.

"След днешните преговори в Минск са подписани два документа. Минската контактна група подписа документ, наречен Комплекс от мерки за прилагане на минските договорености, нещо от този род", каза Путин.

По думите му, "вторият документ е без подписи, това е изявление на президента на Франция, президента на Украйна, вашия покорен слуга и канцлера на ФРГ, че подкрепяме този процес".

Вижте снимки от преговорите >>>

Първият документ се нарича "Комплекс от мерки за изпълнение на минските споразумения", уточнява ТАСС. Той съдържа 13 точки, първата от които е "Незабавно и всеобхватно спиране на огъня в някои райони от Донецка и Луганска области на Украйна, което строго да се изпълнява от 00.00 ч. киевско време на 15 февруари 2015 г.".

Според президента на Русия е договорено също изтегляне на тежките въоръжения "от днешната разделителна линия за украинските войски и от линията, определена на 19 септември миналата година в Минските споразумения - за опълчението от Донбас", предаде по-рано ТАСС.

До края на тази година трябва да влезе в сила нова конституция на Украйна, съдържаща като ключов елемент децентрализацията, "при отчитане на особеностите на отделни райони в Донецката и Луганската област". До края на 2015 г. трябва да бъдат приети и закони за "особения статут" на тези райони.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че остава много работа за вършене по украинската криза, но споразумението в Минск е реален шанс за подобряване на ситуацията, съобщи Ройтерс.

"Всички въпроси са засегнати в този текст, подписан от Контактната група и сепаратистите", каза френският държавен глава в съвместно изявление с германския канцлер Ангела Меркел.

По-рано бе съобщено, че Александър Захарченко и Игор Плотницки - лидерите на т. нар.Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), са отказали да подпишат документа.

Украинският президент Петро Порошенко коментира след 14 ч. преговори, че няма добри новини и някои от руските условия, поставени на срещата, са неприемливи, но още има надежда.

Предишното споразумение за уреждане на конфликта в Украйна бе подписано през септември миналата година, също в Минск.
То призоваваше към изтегляне на тежкото въоръжение, към самоуправление в източните райони на Украйна и буферна зона по руско-украинската граница.
Това споразумение бързо беше нарушено и напрежението и военните действия бяха подновени.

АНКЕТА: Ще доведе ли споразумението от Минск до траен мир?