Маршът на мира беше съгласуван с московските власти, като разрешението бе за не повече от 50 000 души, съобщиха БНР и БТА.

По централните московски булеварди преминаха около 30 000 души, макар че полицията твърди, че в проявата са участвали не повече от 5000 души.

Вижте снимки>>>

Сред участниците бяха партии и движения като РПР-Парнас, Яблоко, Солидарност. Демонстрантите носеха и руски, и украински знамена, а много хора бяха дошли с децата си. Скандираха се лозунги „Путин, изтегли войските“, "Русия и Украйна - навеки заедно!" и "Не на войната!".

Около час преди началото на Марша на мира край паметника на Пушкин се събраха двайсетина млади хора със знамена на самопровъзгласилите се републики на Донбас - Луганската и Донецката народни републики. Те носеха плакати, на които пишеше: "Походът на мира - поход на помагачите на убийците" и "Донбас, прости предателския марш".

Един от тях обясни, че и те са за мир, но не са съгласни с тези участници в шествието, които искат да изкарат Русия виновна. Привържениците на така наречената Новорусия се опитаха да минат през загражданията, за да влязат в зоната, предвидена за участниците в шествието, но бяха спрени от полицията и отведени настрана, съобщава Би Би Си.

На няколко места колоната беше замервана с яйца и домати, но след намесата на полицията не се стигна до по-сериозни сблъсъци.

Организаторите на вчерашната демонстрация подчертаха, че тя е както против войната в Украйна, така и против агресивната според тях външна политика на Русия.

"Това е поход за запазване на вярата в Русия, за запазване на честта на нашата страна. Искаме да покажем на света, че в Русия има достатъчно много нормални хора, които искат мир с братските народи, които искат интеграция с Европа, които уважават правата и свободите в нашата страна. Това е шествие против войната, шествие за мир", каза Иля Яшин, един от лидерите на движението "Солидарност".

Подобни антивоенни прояви имаше и в други руски градове. Не навсякъде обаче те бяха разрешени.

В Санкт Петербург, заради отказа на властите да съгласуват акцията, тя се проведе под формата на организирана разходка из града, без лозунги и плакати.