Две хиляди обучени от американците млади украинци в добра физическа форма положиха клетва като нови пътни полицаи - първа стъпка в реформирането на украинската полиция, която е една от най-корумпираните институции в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

С ръка на сърцето новите полицаи, 20 процента от които са жени, изпяха националния химн на площад "Света София" в центъра на Киев заедно с президента Петро Порошенко, премиера Арсений Яценюк, кмета на Киев Виталий Кличко и посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят.

"Повярвайте ми, задачата ви няма да е по-лесна от тази на войниците в Донбас, където украинските войски от април 2014 г. се сражават с проруски сепаратисти в конфликт, който е взел над 6500 жертви", заяви Порошенко пред новите полицаи в черни униформи.

"Главната рискова зона не е тази, където свирят куршуми, а където шумолят банкноти", отбеляза той, намеквайки за корупцията на пътната полиция, известна с вземането на подкупи.

Новата структура се оглавява от 28-годишния Олександър Фацевич, който е участвал в боевете в Източна Украйна. След започването на реформата в Киев се очаква появата на подобни звена и в южния град Одеса, източния Харков и западния Лвов.

Реформата се ръководи от заместник-вътрешната министърка Ека Згуладзе, украинка от грузински произход, която е убедена, че пътните полицаи са основата на държавната система. Тя проведе успешно подобна реформа в Грузия при управлението на прозападния президент Михаил Саакашвили, който неотдавна бе назначен за губернатор на украинската Одеска област.
"Имам им пълно доверие. Силни са, ще успеят", заяви Згуладзе след церемонията. Новите 2000 полицаи са били подбрани измежду 33 000 кандидати и са били обучени от американски полицаи. САЩ отпуснаха 15 милиона долара за тази реформа. Във финансирането й участваха и други страни като Япония, Австралия и Канада.