От Елисейския дворец съобщиха това по повод провелия се телефонен разговор в този формат между френския президент Франсоа Оланд, руския и украинския му колега, Владимир Путин и Петро Порошенко, както и канцлера на Германия Ангела Меркел.

В изявлението на Елисейския дворец обаче се посочва, че наред с констатирания напредък лидерите са подчертали и необходимостта от подобряване на ситуацията.

Както става ясно от съобщението, те също така са се споразумели да се обърнат към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) с призив да играе по-активна роля, за да се гарантира строго спазване на примирието и изтеглянето на тежките въоръжения.

В изявлението се казва също, че в сътрудничество с Международния комитет на Червения кръст трябва да се съдейства за освобождаването на военнопленниците и предоставянето на хуманитарна помощ.

ДПА цитира говорителя на Меркел, Щефен Зайберт, който е заявил след проведения разговор, че канцлерът е отправил покана за нови преговори на експертно равнище, които да се състоят в Берлин в петък, 6 март.

На срещата трябва да се обсъди прилагането на Минските споразумения на ниво висши служители.

Зайберт посочва, че наред с призива за по-дейна роля към ОССЕ е отправена и молба да изготвя и публикува ежедневен доклад за актуалната обстановка в зоната на конфликта.

По данни на говорителя лидерите са изтъкнали нуждата от размяна на пленници и оказване на хуманитарна помощ. Освен това, колкото се може по-скоро трябва да се приложат на практика споразуменията от Минск за създаване на работни групи, които да се заемат с предстоящи задачи като например подготовката на местни избори в Луганска и Донецка област, допълва Зайберт.

Говорителят на Меркел посочва също, че лидерите са приветствали напредъка в спазването на споразуменията от беларуската столица, както и в процеса на изтегляне на тежките въоръжения от Донбас, съобщава ТАСС.

Киев от своя страна съобщи, че по време на телефонния разговор лидерите са подкрепили украинско предложение да се разположат наблюдатели на ОССЕ на местата на нарушаване на примирието. Според пресслужбата на украинския президент, цитирана от ТАСС, за целта следва да се започне от 10 населени места - "Счасте, Попасная, Станица Луганская, Кримское, Авдеевка, Волноваха, Гранитное, Луганское, Широкино и района на Донецкото летище".

Това трябва да стане при гарантиране на пълна безопасност на инспекторите от организацията, както и на безпрепятствени проверки на местата на изтегляне на техника.

Според пресслужбата предстоящите консултации в петък ще са на равнище заместник-министри на външните работи. Там ще се обсъди и въпросът за разполагане на миротворческа мисия в Украйна.

Пресслужбата на Кремъл на свой ред съобщава, че лидерите са подчертали целесъобразността на по-активното включване на Международния комитет на Червения кръст в оказването на хуманитарна помощ на жителите на Донбас.

Оттам заявяват също, че ръководителите на страните от "Нормандската четворка" са обменили мнения по редица въпроси, свързани с руските газови доставки за Украйна.

Снощи стана ясно, че Русия и Украйна гарантират пълното изпълнение на "зимния пакет" от доставки на газ за Украйна - до 31 март. Доставките за Донбас обаче няма да влязат в него.