В контекста на войната в Украйна, в България се води хибридна война, констатира военното ведомство в доклада за състоянието на въоръжените сили за 2014 г., цитиран от в. "Сега".

"Незаконното анексиране на Крим от Русия и систематичните дестабилизиращи действия на Москва в източните части на Украйна, включително проникването на хиляди руски военнослужещи на украинска територия, оказваната подкрепа за сепаратистите в Донбас и провеждането на информационни кампании и кибератаки са нагледен пример за същността и проявленията на тази нова форма на водене на война", се казва в доклада.

В него се предупреждава, че "за постигане на политически цели могат да се използват икономически и търговски инструменти".

В доклада пише още, че кризата в Украйна е пример за нарастващата уязвимост на държавите, когато инструментите на "хибридната война" се използват ефективно за постигане на политически цели.

Безпокойство предизвикват опитите за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за дезинформация, опити на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др.

Това е вторият официален документ на МО през последните месеци, в който се обвързва кризата в Украйна с водената у нас пропаганда.

Първият - "Визия 2020", беше изготвен от служебния министър Велизар Шаламанов през лятото и предизвика скандал в правителството, тъй като София директно обвини Москва в информационна война.

По-късно терминът отпадна, но в употреба бе вкарана "хибридната война".

Освен хибридната война в новия доклад се посочва, че се запазва заплахата от тероризъм, особено след влизането на бежанци в България.

За първи път се говори и за заплаха от екстремистки действия от групировки, изповядващи крайнолеви и крайнодесни идеологии.

"Потенциален риск от ново терористично нападение на наша територия продължи да съществува след включването на военното крило на "Хизбула" в списъка с терористични организации на ЕС", се казва в документа.