Това съобщи пресцентъра на Граничното управление към Федералната служба за сигурност на Русия в Република Крим, цитирано от руски медии и „24 часа“.

На 17 февруари руски граничари забелязали повишена активност от украинската страна на моста Джанкой-Чонгар. Те заснели на видео, как хора във военни униформи минират моста. Клипът се появи днес в публичното пространство.

На записа се вижда, как униформени украинци пренасят десетки зелени сандъци и ги слагат при основите на моста. Към сандъците са прокарани кабели, чиито краища са разположени при украинските военни.

Руските граничари многократно изпращат съобщения към украинската страна, но тя отвръща с мълчане. Същевременно, руската страна не може да разминира моста, тъй като той е собственост на Украйна.

От своя страна украинското КПП продължава да пуска автомобили. Според руските граничари, това е крайно опасно и предупреждават всеки пътуващ от Крим към Украйна.

Засега движението на моста не е спряно, но от кримската страна е намаляло в пъти. КПП Джанкой-Чонгар продължава да работи в обичайния режим. Стотици автомобили са в задръстване. Хиляди хора пресичат ежедневно тук границата с Украйна.

Граничните служби на РФ в Крим предупреждават гражданите за опасността от преминаването на моста, но не могат да затворят движението едностранно.