Патрул на Специалната мониторингова мисия (СММ) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се натъкна на мина в Донбас, един сътрудник на мисията загина, съобщи външният министър на Австрия, сегашен председател на ОССЕ Себастиан Курц, цитиран от Франс прес, ТАСС и БТА.

"Трагични новини от Украйна: автомобилът на патрул на СММ се натъкна на мина, един наблюдател е убит", написа Курц в Туитър.

В Киев СММ потвърди, че патрул на ОССЕ е бил "въвлечен в сериозен инцидент със сигурността в Луганска област" и добави, че информацията за обстоятелствата се уточнява.

Преди това властите на т.нар. Луганска народна република съобщиха, че при придвижването на два екипа на СММ по маршрута Славяносербск-Соколники в района на село Пришиб единият автомобил се е натъкнал на мина.

Трима са служителите от Специалната мониторингова мисия (СММ) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), ранени тази сутрин при експлозия на мина под колата им край село Пришиб в Донбас.

Това съобщи министерството на държавната сигурност на провъзгласената в украинския регион Луганска народна република (ЛНР).

"Един загина, трима са ранени. Пътуваха общо две коли; вторият автомобил на ОССЕ не е пострадал", заяви представител на ведомството, цитиран от агенция Луганскинформцентър.

По предварителни данни на министерството взривното устройство е заложено от украински диверсанти, влезли на 10 април в района, контролиран от сепаратистите.

"Пострадалата кола се е отклонила от основния маршрут и се е движела по второстепенни пътища, което е забранено от мандата на мисията на ОССЕ.

Неведнъж сме обръщали внимание на Специалната мониторингова мисия да спазва необходимите мерки за сигурност, наблюдавайки маршрутите", заяви пресслужбата на народната милиция на ЛНР.

Представители на ЛНР изразиха надежда, че международните организации ще дадат "реална оценка на инцидента", посочва ТАСС.