Това заяви днес в Одеса украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Франс прес и БТА.

"Голям приятел на Украйна, човек, когото познавам повече от 25 години още от университета. Човек, който не с думи, а с дела е доказал, че може не само да показва добри знания и да дава добри, креативни идеи, но и умее да ги въплъщава в живота и да промени цяла страна. Измени я в посока прозрачност, ефективност, намаляване на корупцията, привлекателност за чуждите инвеститори, създаване на справедлив съд, защита на правата на гражданите, демокрацията, които много искам да видя в Украйна, които много искам да видя в Одеса. Името на този човек е Михаил Саакашвили", заяви президентът Порошенко.

Той добави, че вчера е подписал указ, с който на Саакашвили се дава украинско гражданство.

Назначаването на бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили за губернатор на Одеска област на Украйна може да се сравни само с цирково представление, каза ръководителят на руското правителство Дмитрий Медведев в Туитър, като изразява съчувствието си към украинците. "Саакашвили – ръководител на Одеска област. Шапито-шоу продължава. Нещастна Украйна", добавя Медведев на украински.

Първостепенен приоритет на Саакашвили в Одеска област ще бъде подобряването на качеството на пътищата, каза Порошенко, представяйки бившия грузински президент като губернатор на областта. "Взехме решение /за назначаването на Саакашвили/, за да подобрим ситуацията. Бих искал да видя по-добри пътища, и това ще направим първи приоритет", добави украинският президент.

По думите на Порошенко, подобряване на живота на хората в региона той очаква от Саакашвили само след година.

Саакашвили, който беше избран за президент на Грузия през 2004 година, в средата на ноември 2013 г., няколко дни преди изтичане на мандата си напусна страната и оттогава живее в чужбина, припомня ТАСС.

Миналата година грузинската прокуратура повдигна срещу него четири обвинения, включително за организирането на разправа над участниците в мирен протест, организиране на въоръжено нападение срещу депутата Валерий Гелашвили през 2005 г., разходване на държавни средства на сума около 5,1 милиона долара и организиране на убийство.

От 13 февруари Саакшавили е извънщатен съветник на Порошенко и ръководител на международен съвет за реформите /консултативен орган към президента на Украйна/. През февруари главната прокуратура на Грузия поиска от Украйна да екстрадира Саакашвили. На 1 април главната прокуратура на Украйна отказа искането за екстрадиране с аргумента, че искането за предаването му цели "преследване по политически мотиви"./