Съдия Лариса Цокол от Печорския районен съд в столицата Киев не удовлетвори искането на прокуратурата да остави бившия грузински президент под стража, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Украинската прокуратура обвинява 49-годишния опозиционер в подпомагане на престъпна организация - обвинения, които той твърди, че са били изфабрикувани, за да бъде възпрепятствана неговата кампания да свали от власт президента Петро Порошенко, отбелязва Ройтерс.

"Нямаме нужда от конфронтация... Нито от държавен преврат", каза на излизане от съда Саакашвили, цитиран от Франс прес. Той подчерта, че "трябва да бъде сложен край на корупцията и на узурпирането на властта" от Порошенко.

По-рано бившият грузински президент, който е подсъдим в Украйна за нелегално влизане в страната и за подкрепа за криминална организация, отхвърли пред съда всички обвинения срещу него като "политически мотивирани" и каза, че руският президент Владимир Путин има пръст в неговите юридически проблеми, предаде ДПА.

"Смятам се за пленник на украинската олигархия и на Путин", каза той пред съда в Киев.

Саакашвили, който скъса приятелството си с Порошенко и го обвини в корупция и узурпиране на властта, бе задържан в петък преди да оглави протестно шествие в украинската столица с искане за импийчмънт на президента.

След като уволни Саакашвили от губернаторския пост в Одеска област преди две години, Порошенко неотдавна го лиши и от украинско гражданство, като го обвини, че е получил стотици хиляди долари от източници, свързани с Русия, за да организира свалянето му от власт.

След задържането си Саакашвили, който е лидер на създаденото от него "Движение на новите сили", бе обявил гладна стачка. Той се закани пред съда, че ще "гладува докрай", ако бъде оставен в ареста.

"Тогава всички ще знаят, кой е организирал това убийство", каза Саакашвили пред журналисти в паузата на съдебното заседание.

Бившият грузински президент отбеляза, че вече четири дни не е ял, и увери, че това му е харесало, твърди изданието "Украинска правда", цитирано от ТАСС.

"Юлия Тимошенко веднъж издържа 28 дни без храна и вижте как добре изглежда сега", каза той, посочвайки присъстващата в съдебната зала бивш украински премиер, а сега лидер на опозиционната партия "Баткившчина".