Руските самолети били засечени вчера да прелитат над протока Ламанш, южно от Англия -  близо до британското въздушно пространство, и били прехванати от британски "Тайфун", предаде Ройтерс, като цитира министерството на отбраната.

"Руските бомбардировачи бяха ескортирани от британските изтребители, докато напуснаха района на британския интерес. Те не са навлизали в нито един момент в британското суверенно въздушно пространство", се казва в декларация на министерството на отбраната, цитирана от световните агенции и БТА.

Миналата година НАТО прехвана повече от 100 пъти руски самолети - над три пъти повече в сравнение с 2013 г. - на фона на растящото напрежение между Запада и Русия заради кризата в Украйна.

Руските военни набези в небето над Европа стават все по-провокационни, каза миналия ноември върховният главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, американският генерал Филип Брийдлав.

Елизабет Куинтана, изследователка в Кралския институт за въоръжените сили, каза, че вчерашният случай е необичаен и може да е свързан със започналото във Великобритания публично разследване за смъртта преди девет години в Лондон на Александър Литвиненко, бившия агент на КГБ, станал критик на Кремъл.

"Обикновено руските самолети прелитат край Норвегия и над Северно море. Може би сега са били използвани, за да се провери колко бързо реагират кралските ВВС на юг", каза Куинтана пред в. "Дейли мейл".

"Прелитане на бойни самолети във или близо до суверенното въздушно пространство на друга държава е знак за недоброжелателност или в лошия случай за агресия", добави тя, цитирана от Ройтерс.

Горбачов: Обявена е нова Студена война

Последният съветски президент Михаил Горбачов каза, че между Русия и САЩ е обявена нова Студена война. Пред агенция Интерфакс той допълни, че не може да е сигурен дали Студената война няма да прерасне в истинска, съобщиха БТА и "Фокус".

"Къде ще ни отведе всичко това? Студената война вече е обявена. Какво следва? За съжаление не мога да кажа, че Студената война няма да се превърне в „гореща“. Боя се, че може да рискуват“, посочи още Горбачов.

Според него, САЩ се опитват открито да реализират основната си идея за триумфализма.

"Америка се изгуби в дълбините на джунглата и ни повлича със себе си. Сега слушаме само за санкциите на САЩ и Европейския съюз срещу Русия. Съвсем ли са полудели?", каза 83-годишният Горбачов.

Той добави, че положението в САЩ и ЕС „съвсем не е просто“.

Някои страни в Европа живеят добре, а как живеят други дори не е важно. Зависимостта от САЩ е огромна, включително и в Германия“, добави бившият съветски президент.

Заплаха за нови санкции

В същото време Вашингтон заплаши Москва с нови санкции, ако Русия не спре да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна, предаде Франс прес.

"Докато Русия не спре явно да нарушава поетите ангажименти (. . .), цената за това ще продължи да нараства", каза вчера вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън в телефонен разговор с украинския държавен глава Петро Порошенко, извадки от който разпространи американската администрация.

Белият дом осъди и "сепаратистите, подкрепяни от Русия", и "тежките загуби сред мирното население вследствие на офанзивата, подкрепяна от Русия в Източна Украйна".

Русия винаги е отричала, че подкрепя сепаратисткия бунт в Украйна, и е отправяла критики срещу мерките на Запада, целящи да отслабят нейния лидер Владимир Путин, напомня АФП.

Полският външен министър Гжегож Схетина пък обяви, че ЕС трябва да наложи допълнителни санкции на Русия, предаде Ройтерс.

"Санкции вече са наложени. Трябва да има още. Русия трябва да си направи изводи, да осъзнае, че е изправена пред единна и единодушна позиция на целия свят", каза Схетина по телевизия ТВП Инфо преди днешната среща на европейските външни министри в Брюксел.

Вчера външната служба на ЕС изпрати проект за решение до страните-членки за разширяване на "черния списък" със санкции срещу Русия. В текста се казва, че предвид влошаването на ситуацията в Украйна, Съветът на ЕС приема да удължи с 6 месеца действието на ограничителните мерки срещу лица и организации, застрашаващи или подкопаващи украинския суверенитет и териториална цялост, да добави нови лица в списъка и да подготви нови мерки.

Заключителният текст, както и всякакви нови санкции, трябва да бъдат приети чрез единодушие.

Това обаче може и да не стане, след като Гърция се разграничи от призива на ЕС за разширяване на санкциите срещу Русия и може да наложи вето.