"Ако нашата страна се намеси, пожарът ще е такъв, че след това няма да е възможно да се потуши", казва той.

"Нашето предложение бе да се отворят проходи и да се изведат хората от всички тези огнища. Не, не, казват онези, които стоят в топли кабинети и разсъждават. А в това време какво става с хората, с децата и жените? Обстрелват родилни домове, училища, разрушават се болници. Само по официална информация загиналите са две хиляди, а ранените колко?", заяви той пред руската информационна служба.

Според него трябва да се направи всичко, за да спре избиването. "Това е един народ. Ако бъдат засегнати държави, мащабите се разширяват и всички ще се хвърлят да участват – може да се стигне до страшен конфликт в Европа. Това не трябва да се допуска", подчерта Горбачов, цитиран от БГНЕС.

Вчера и руският президент Владимир Путин подчерта, че руснаците и украинците са един народ. Той за пореден път призовава Украйна незабавно да прекрати бойните действия и да седне на масата за преговори с представителите на Донбас и да реши натрупалите се проблеми единствено и само по мирен път.

По-късно в изказване на младежки прокремълски форум Путин заяви, че проблемът в Украйна е отказът на властите да започнат преговори със сепаратистите.

Интересното от изказването на Путин от петък е, че той използва името "Новорусия", с което сепаратистите наричат завладените области в Украйна.

Владимир Путин похвали успехите на "опълченците" срещу силовата операция на Киев. По думите му тя е смъртна опасност за населението на Донбас и вече довела до огромни жертви сред мирното население.

В резултат много украински военни, които участват в боевете не по своя воля, а изпълнят заповеди, били обкръжени, добави той.

Путин призовава "опълченците" да осигурят хуманитарен коридор за обкръжените украински военни, за да могат те да се върнат при семействата си, "при своите майки, жени и деца", за да бъдат избегнати безсмислени жертви и да се окаже помощ на ранените.

На свой ред Русия ще бъде готова да окаже на населението на Донбас хуманитарна помощ", обеща руският президент.

Очаква се днес на срещата на върха в Брюксел да бъде обсъдена темата за конфликта между Русия и Украйна. Преди дни канцлерът Ангела Меркел обяви, че днес ще бъдат обсъдени евентуални нови санкции спрямо Русия.