Според Медведев Украйна е спестила стотици милиарди долари от отстъпки при покупката на руски газ, откакто е станала независима държава, посочват ИТАР-ТАСС и БТА.

По думите му Русия е оказвала значителна помощ на Украйна, както и на други бивши съветски републики. Той прикани всички в Европа и Америка, които призовават за оказване на помощ на Украйна, "да дадат поне едно евро".

"Постоянно ни упрекват, че вземаме решения, които не позволяват на Украйна да се развива, че сме хванали Украйна за гърлото с решенията, свързани с газа. Но нашата позиция е друга: ние изхождаме от това, че и преди сме помагали, и сега помагаме. Все пак всички, които говорят, че е нужно да се помогне на Украйна, в крайна сметка трябва да направят нещо за Украйна. Преди всичко имам предвид европейските партньори и партньорите отвъд океана. Нека дадат поне един долар. Засега виждаме безкрайни обещания", заяви Медведев.

Според него изпращането на миротворци в Украйна "няма да реши нищо", а "просто ще консервира проблема".

По негово мнение "единственият път за запазване на Украйна и успокояване на ситуацията е да се създадат нормални условия за развитие на страната".

По думите му е необходим диалог с хората, необходимо е да се "отчетат интересите на всички етнически групи, да се признае, че руснаците се също толкова граждани, колкото и украинците".

Временният президент на Украйна Олександър Турчинов обяви началото на силова специална операция в северната част на Донецка област. Във вторник вечерта украинската армия си върна летището в Краматорск. Операцията вече е в ход и в град Славянск, съобщи Службата за сигурност на Украйна.