Този град проруските бунтовници може да атакуват през пролетта, каза директорът на Националното разузнаване (National Intelligence) на САЩ Джеймс Клапър, цитиран от Франс прес и БТА.
 
"Не смятаме, че Путин иска да завладее цяла Украйна. Той иска територия, състояща се от две източноукраински области, която ще включва коридор към Крим и може би пристанище, по-точно Мариупол", каза Клапър пред сенатската Комисията по въоръжените сили.

Мнозина в Украйна се опасяват, че Мариупол - последният контролиран от Киев голям град на изток - може да се окаже следваща мишена на проруските сепаратисти, които преди седмица завзеха стратегическия град Дебалцево.

Според Клапър обаче това няма да стане веднага. Той смята, че проруските сепаратисти вероятно ще изчакат пролетта, за да предприемат атака.

Мисля, че те по-скоро възстановяват силите си и се прегрупират след тежките боеве за Дебалцево, допълни шефът на разузнаването.

Подчертавайки, че изразява лично мнение, Клапър каза, че подкрепя доставянето на оръжие от САЩ на Украйна.

Наред с това той призна, че доставката на американско оръжие може да допринесе за разрастване на конфликта.

Шефът на военното разузнаване генерал Винсънт Стюарт, който също бе изслушан от комисията, не пожела да изкаже категорично мнение за възможността за доставяне на оръжие на Украйна.