Украйна се обърна към Съвета за сигурност на ООН с искане незабавно да се събере във връзка с обстрела на Мариупол, заяви днес на заседание на оперативен щаб премиерът на Арсений Яценюк, цитиран от ТАСС.

Яценюк съобщи още, че е свикал среща на посланиците на страните от Г-7, както и на страните членки на Съвета за сигурност на ООН.

Проруските сепаратисти обстрелвали от ракетни установки „Град” жилищен квартал в града, който се намира под контрола на правителствените сили, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Вижте снимки >>>

Украинската агенция УНИАН съобщи за сринати сгради, в резултат на обстрел от системи за залпов огън в Мариупол, който се намира в самопровъзгласилата се Донецка народна република. Съобщава се и за ракетно попадение на пазар, предаде БНР.

Жителите на подложения на обстрел източен квартал в Мариупол масово напускат домовете си, предаде Газета ру. По думите на очевидци в района няма мобилна връзка и ток.

Украинските военни обвиниха за обстрела проруските сепаратисти.

От министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република опровергаха тези твърдения, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Сепаратистите заявиха, че това е "откровена дезинформация и лъжа", че "силите на опълчението не са откривали огън по посока на Мариупол, още по-малко срещу жилищни квартали".

По информация на ДНР доброволческите им отряди отбраняват позиции край град Новоазовск, на 40 км от Мариупол, но не стрелят оттам.

Повечето жители на източноукраинския град Дебалцево са го напуснали в очакване на офанзивата на сепаратистите, твърди УНИАН.

Сепаратистите обявиха вчера, че отказват да преговарят с украинските власти, освен за размяна на пленници, и започват офанзива.

Позициите на украинските правителствени сили са подложени на непрекъснат обстрел, както и единственото трасе, което свързва града с останалите територии, контролирани от Киев. Според украинските военни, в района е съсредоточена механизирана група, съставена от руски професионални войници и местни бойци.

Източник от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е съобщил, че руските офицери в центъра за прекратяване на огъня смятат да напуснат Дебалцево в скоро време.

В нощта на 24 ноември сепаратистите в Югоизточна Украйна 27 пъти са открили огън по позиции на украинската армия, завиха от спецоперациите на украинските въоръжени сили в Донбас, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".

"Незаконните въоръжени групи използваха реактивни системи за залпов огън, танкове, минохвъргачи и артилерия”, се казва в съобщението.

Боевете в Източна Украйна са превърнали в бежанци повече от милион и петстотин хиляди местни жители.
Това сочат най-новите данни на службата на ООН за координиране на хуманитарните въпроси, цитирани от агенция ТАСС.
Над деветстотин хиляди души са потърсили убежище в различни части на Украйна, а шестстотин хиляди са напуснали страната.

От 13-и януари, когато бе взривен пътнически автобус край град Волноваха, до тази сряда са били убити най-малко 262-ма души, а 380 са били ранени, сочат данните на световната организация.
Загиналите при нападението срещу тролейбус в сряда в Донецк са 8, а не 13.

ЕС призова Русия да спре подкрепата си за проруските сепаратисти в Източна Украйна след решението им да започнат голяма офанзива срещу силите на Киев.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За ескалацията в Донбас