Полет МН17 се разби в Източна Украйна на 17 юли 2014 г. Всичките 298 души на борда загинаха. Повечето бяха холандски граждани.

Вижте снимки >>>

Дългоочакваният доклад на Холандския съвет за сигурност (OVV) не посочва кой е изстрелял ракетата, а само непосредствената причина за трагедията, за която Съединените щати и Украйна обвиняват проруските свепаратисти, а Русия - Украйна, съобщиха БТА и "Фокус".

Заключенията бяха оповестени във военновъздушната база Гилзе-Рейен.

"Полет МН17 се е разбил в резултат на взривяването на бойна глава вляво на пилотската кабина. Тази бойна глава отговаря на типа ракети, изстреляни от зенитно-ракетна установка „Бук“, руско производство", каза председателят на съвета Тибе Юстра на пресконференция.

Ракетата, свалила полет МН17, се е приближила към самолета почти фронтално, затова определянето на ъгъла на изстрелване е невъзможно.

Ракетата е изстреляна от площ 320 кв. км. Отломките на самолета са се разпилели на 50 кв. км. Шрапнели от руския "Бук" са намерени в телата на загинали.

Според Съвета за сигурност, Киев е трябвало да затвори въздушното пространство над Източна Украйна, заради конфликта с проруските сепаратисти.

Ние стигнахме до заключението, че като предпазна мярка украинските власти са имали достатъчно причини да затворят въздушното пространство над източните райони на страната, но нито една от страните в конфликта не е оценила риска от въоръжения конфликт, който се води в Донбас", допълни Юстра.

Близки на загиналите пътници участваха днес на закрита среща в Хага, на която им бяха представени резултатите от разследването на Холандския съвет за сигурност, съобщиха Франс прес и ДПА.

Малко преди да бъде представен официалният доклад на службата, близките имаха възможността първи да се запознаят с някои от ключовите факти в него.

"Ракета "Бук" е улучила горната лява част на корпуса на самолета. Показаха ни фрагменти от ракетата, които са намерени в самолета", заяви Роби Ухлерс, един от близките на загиналите.

Съветът за сигурност показа видео, според което още три самолета са летели в същата зона, когато боингът е бил ударен от ракета "Бук", съобщи "Дневник". Според разследващите трима членове на екипажа са загинали в пилотската кабина при удара на ракетата. Съветът е изключил версиите за бомба на борда на самолета, въздушни удари или сблъсък с метеорит.

Русия оспорва холандския доклад

Яценюк: Свалянето е било операция на руските тайни служби

Свалянето на малайзийския пътнически самолет през юли 2014 г. с ракета, изстреляна от Източна Украйна, е било операция на руските тайни служби, заяви украинският премиер Арсений Яценюк, предаде Франс прес.

"Нямам никакво съмнение, че това е била планирана операция на руските тайни служби. Изстрелването "е било извършено от територия под контрола на проруските сепаратисти. Няма никакво съмнение, че пияни сепаратисти не могат да боравят със зенитно-ракетни комплекси "Бук", което значи, че с тях са работели единствено руски военни", заяви Яценюк на заседание на правителството.

Украинският президент Петро Порошенко е обсъдил темата днес с холандския премиер Марк Рюте. В разговора Порошенко подчертал, че публикуването на доклада на международното разследване на тази трагедия "е важна стъпка към откриването и изправянето пред съд на виновните в това престъпление", съобщи президентската пресслужба.

Двамата лидери също така са обсъдили създаването на механизъм за съдене на виновните.

Рюте: Русия да помогне

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че всички страни, включително Русия, трябва да помогнат да бъде намерен виновникът за свалянето на полет МН-17, предаде ДПА.

"Наш приоритет сега е да намерим извършителите и да ги съдим. Призовавам руските власти да се отнесат уважително към този доклад и да съдействат напълно за наказателно разследване на отговорните за смъртта на 298-те души на самолета", заяви Рюте.

Руският зам.-външен министър Сергей Рябков обаче заяви, че холандското разследване за катастрофата е пристрастно и изпълнява политическа поръчка, съобщиха от ТАСС и Ройтерс.

"Можем само да съжаляваме, че въпреки нееднократните опити и искания на Русия за цялостно и безпристрастно разследване, което да вземе предвид цялата информация, с която разполагаме, е налице очевиден опит да се направи пристрастно заключение и да се изпълни политическа поръчка. Разчитаме, че занапред тези отклонения от нормата, от това как трябва да се разглеждат такива въпроси, ще бъдат коригирани", добави Рябков.

Малайзия се зарече да открие виновните

Малайзия се зарече във вторник да преследва съдебно „престъпниците натиснали спусъка“, отговорни за свалянето на полет MH17.

Като част от международния екип за разследване, Малайзия остава единна в преследването на решителни действия, които да доведат до съдебно производство за престъпниците, натиснали спусъка“, каза малайзийският министър на транспорта Лиоу Тионг Лай.