При разбиването на самолета на 17 юли 2014 г. загинаха всичките 298 души на борда. Повечето от тях бяха холандски граждани.

Холандските прокурори, които заявиха вчера, че сваленият в Източна Украйна малайзийски самолет е бил улучен от ракета "Бук", съобщиха за първи път имената на двама рускоговорещи, за които издирват допълнителна информация, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Разследването, в което участват представители на Белгия, Австралия, Малайзия и Украйна и се координира от холандската прокуратура, иска допълнителна информация за Андрей Иванович и Николай Фьодорович, използващи прякорите "Орион" и "Делфин".

Прокуратурата публикува пет разговора между двамата, но подчерта, че "не разполага с доказателства, че тези обаждания са пряко свързани с катастрофата на полет МН17" на Малайзийските авиолинии.

В преведените на английски разговори се споменава за "конвой" към летището от селището Сабивка.

"Познавате ли гласовете на Орион и Делфин, знаете ли пълните и имена или местонахождението им?", обръща се към евентуални свидетели прокуратурата.

"Ако се страхувате за сигурността си, могат да се вземат мерки за защита", уверяват прокурорите, призовавайки свидетелите да се свържат с тях по телефон или имейл.

Международните прокурори заявиха, че сваленият в Източна Украйна малайзийски самолет е бил улучен от ракета "Бук" руско производство, изстреляна от село под контрола на украинските проруски сепаратисти. След като е бил използван, зенитният комплекс бил върнат в Русия, припомня АФП.

Москва веднага определи международното разследване като пристрастно. Проруските сепаратисти отричат да са изстрелвали ракетата.

Производителят на руските зенитни ракетни системи "Бук" оспори заключенията на международната разследваща комисия, предаде Асошиейтед прес.
По думите на Михаил Малишевски, съветник на директора на руския консорциум "Алмаз-Антей", ракетата вероятно е дошла от район, контролиран от украинските правителствени сили.

Ройтерс цитира изявление на министерството на отбраната в Москва, в което се казва, че огласените в Холандия заключения на международната разследваща комисия са съмнителни, защото се позовават на данни, почерпани главно от интернет и украинските тайни служби.

Говорителят на министерството Игор Конашенков каза, че руски системи за противовъздушна отбрана никога не са били прехвърляни на украинска територия, както твърди международната комисия.