Отрядите за самоотбрана в Славянск, Донецка област, обявиха, че в покрайнините на града се води сражение между техните активисти и неизвестни въоръжени лица, предаде Интерфакс, цитирана от "Фокус".

Въоръжените мъже са пристигнали при един от пропускателните пунктове на пътя от Изюм.

Те откриха огън срещу наблюдателите на поста. В помощ на наблюдателите дойдоха членове на групата за самоотбрана”, заявил е координаторът на силите в града.

Вицепремиерът на Украйна Виталий Ярема съобщи, че военният министър по спешност е отпътувал за Краматорск.

По-рано през деня в града, както и в съседния град Славянск бяха забелязани бронетранспортьори с руски знамена.

На всяка от бойните машини имаше мъже в униформи без отличителни знаци. Те махаха на жителите.

По информация на РИА Новости, бойните машини са на украинската армия, но екипажите им са преминали на страната на опълченците. По-късно от ръководството на „Донецката народна република” потвърдиха информацията, че изпратени от Киев към Славянск украински войници са преминали на страната на привържениците на федерализацията на Украйна. Те са около 60 души.

Украинското министерство на отбраната увери, че нито един украински военен бронетранспортьор не е бил превзет на украинска територия.

От ведомството обаче съобщиха, че на 15 април в Луганска област - недалеч от град Красний Луч са взети за заложници офицер и редник от украинската армия. Те са нападнати от въоръжени мъже, докато отстранявали повреда в служебния си автомобил, и са отведени в неизвестна посока с белезници.

Най-малко 20 проруски сепаратисти превзеха градския съвет на Донецк, предаде Ройтерс, като се позова на говорителката на съвета.
Окупаторите са въоръжени. Те не са отправили никакви искания.

От Украинската служба за сигурност обаче твърдят, че на проруските въоръжени отряди в Източна Украйна е заповядано "да стрелят на месо" по украинските военни, предаде АФП.

"Подслушани разговори между руските саботьори сочат, че саботажът в Източна Украйна се върши под ръководството на руски офицери от военното разузнаване, които дават цинични заповеди "да се стреля на месо" по украинските военни", твърди в комюнике пресотделът на УСС.

Вчера украинската армия съобщи, че си е върнала контрола върху военното летище в Краматорск, след като и.д президент на Украйна Олександър Турчинов даде старт на контратерористична операция в източната част на страната.
Украински въздушнодесантни части се приземиха на аеропорта, но се изтеглиха в авиобаза, след като бяха посрещнати враждебно от местните жители.

Премиерът Арсений Яценюк обвини Русия, че изнася тероризъм в Украйна.
Москва отрича категорично в Източна Украйна да има разположени руски военни части.