Депутатът Валерий Рашкин настоя Федералната служба за сигурност да разследва бившия премиер на Украйна Микола Азаров и бившия генерален прокурор Виктор Пшонка. Според него двамата, макар и родом от Донбас, са безразлични към украинския сепаратистки регион - хората в Русия събират хуманитарни помощи, "а тия си седят със своите милиарди и се усмихват", заяви руският комунист, цитиран от "Новие известия" и БТА.

Депутатът смята за оправдани действията на Кремъл, предоставил убежище на бившия украински президент Виктор Янукович. При все това нарича Азаров "враг на Русия", който на премиерския пост фактически е насърчавал кражбите на руски газ от Украйна и е правел машинации с дълговете на Киев към Москва.

"Защо сега трябва да спасяваме Азаров - човек с австрийски паспорт", недоумява комунистът. Компартията е недоволна и от опитите на "неканените гости" да се включат в руския бизнес, пише изданието.

Московският политолог Алексей Макаркин допуска, че тези публични критики са натиск, целящ да накара високопоставените украински бегълци да финансират проруските сепаратистки републики в Източна Украйна. Изявлението на комунистите в случая е сигнал "и руските власти един вид нямат нищо общо - та нали заплахата с експулсиране идва от опозицията", пояснява експертът.

Азаров и другите морално фалирали украински политици почти няма къде да се скрият, освен в Русия. Новите украински власти веднага ще ги арестуват; ако пък избягат на Запад, оттам ще ги върнат в родината им, смята Макаркин.

Дори в сепаратистка Новорусия "никой не ги чака", защото сепаратистите мразят корупционерите също като своите противници - привържениците на Майдана. Отворен остава само въпросът дали Русия наистина е готова да създаде прецедент и да предаде на Украйна бившите й ръководители, добавя наблюдателят.