Предложението беше формулирано от чешкия президент Милош Земан. "Отхвърлям твърдо думите, че анексирането на Крим било "свършен факт", заяви Порошенко пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, събрана в Страсбург за есенната си сесия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Съветът на Европа "не беше създаден за призив за размяна на територия срещу пари, петрол или газ", заяви украинският президент.

"Той беше създаден, за да пазим нашите ценности и основни принципи и - което е най-важно - за да ги защитаваме, когато е необходимо", добави Порошенко.

"Само запазвайки суверенитета и териториалната цялост на Украйна можем да постигнем мир и стабилност в Европа", подчерта украинският президент, без да споменава поименно чешкия си колега.

Земан среща критики и в собствената си страна за проруската си ориентация по украинския въпрос, отбелязва агенцията.

"Ако опитаме да върнем Крим на Украйна, ще има война в Европа. Искаме ли да поемем този риск? Крим беше анексиран, няма никакво съмнение, това е свършен факт", заяви вчера Земан пред Парламентарната асамблея.

"Ако има диалог между Русия и Украйна, мисля - и това е само мое лично мнение - че може да се стигне до компенсация за Крим, под формата на финанси или на петрол и газ", добави той.

Полуостров Крим беше анексиран от Москва през март 2014 г. след произвеждането на референдум, който Киев и западните страни определиха като незаконен.