Очаква се в източните области да бъде проведена мащабна антитерористична операция, а окупаторите да отговарят пред закона.

Според кореспондента на Ройтерс в 9 часа местно време тази сутрин над градското управление на милицията (едната от двете превзети от сепаратистите сгради) в град Славянск все така се вее руското знаме, а маскирани мъже продължават да се събират зад барикадите, издигнати от чували с пясък пред зданието, предаде БТА. Камион е докарал още автомобилни гуми за укрепване на барикадите, които са по-високи от човешки ръст.

Вижте снимки >>>

Те са украсени с руски знамена и лозунги. Охраняват ги "народни опълченци", чиито патрули се придвижват и из град - пеш или с коли.
Няколко десетки души, събрали се около сградата, пеят патриотични песни и скандират лозунги: "Русия, Русия!" и "Слава на Донбас".

Поддръжниците на федерализацията на Украйна, които продължават да контролират Славянск и подстъпите към него, съобщиха, че на един от контролно-пропускателните пунктове на пътя, водещ от Харков към украинската граница, са задържани два военни камиона със снаряди "Град", съобщи РИА Новости. Те не са пропуснати през пункта.

Атака в Горловка

Близо 150 проруски активисти се опитват да нахлуят в управлението на милицията в източния град Горловка, Донецка Област, съобщи местното издание "Новости Донбаса". Пазителите на реда се барикадираха.

Демонстранти препречиха главната улица и затвориха с жив щит пътя към сградата на градската милиция, съобщи местният сайт gorlovka.ua. Поради голямото задръстване в градския център колите не могат да се придвижат до гарата, а и в други посоки. Чуват се викове: "Милицията е с народа".

Участниците в митинга наричат правителството нелегитимно и настояват да бъде сменен началникът на милицията в града.

Ако сепаратистите се предадат, ще бъдат освободени от всякакво преследване и наказание, обеща и.д.президентът на Украйна Олександър Турчинов.

Той каза, че в антитерористичнатa операция ще участват и въоръжените сили.

Киев обвини Москва, че дирижира "широкомащабна терористична атака" и „в изпращане на диверсионни групи на украинска територия с цел дестабилизиране на обстановката”.

Вчера при операция на силите за сигурност на украинскотo правителство срещу проруски активисти в град Славянск бяха убити и ранени хора и от двете страни. Украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков съобщи, че офицер от Службата за сигурност е убит, а петима негови колеги са ранени. "В редиците на сепаратистите точният брой на убитите и ранените все още не е установен", добави Аваков.