На заседание днес украинското правителство е взело решение за въвеждането на извънредно положение в Донецка и Луганска области, а също така и на режим на повишена готовност за останалата част от страната, обясни премиерът Арсений Яценюк, цитиран от РИА Новости.

По думите му, целта е пълна координация на всички органи на властта за гарантиране на сигурността на гражданите.

По-рано днес сепаратистите в Донецка област обявиха началото на операция за изтласкване на украинските войски от град Дебалцево. Водят се ожесточени боеве. Дебалцевският плацдарм на правителствените сили е под обстрела на 40 оръдия и системи за залпов огън.

Вижте снимки >>>

През последното денонощие бунтовниците са обстреляли над сто пъти селища в района на конфликта. В резултат на обстрела са загинали 7 украински войници, а 24-ма са били ранени.

Путин: Армията на Киев всъщност е легион на НАТО

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че украинската армия всъщност е легион на НАТО, който преследва не интересите на Украйна, а възнамерява да постигне геополитическите цели по сдържане на Русия.

Ние често казваме украинската армия, украинската армия. Но всъщност кой се сражава там? Там действително има официални подразделения на въоръжените сили, но в значителна степен това са т. нар. „доброволчески националистически батальони". По своята същност, това не е армия, това е чуждестранен легион, а в конкретния случай чуждестранен натовски легион, който разбира се не преследва целите на националните интереси на Украйна“, категоричен бе Путин.