Изтеглянето им е по силата на Минското споразумение. То беше договорено по-рано тази седмица от Контактната група в Париж. Предвижда се изтеглянето на тежките оръжия от всички засегнати страни до края на месеца.

Танковете на сепаратистите били изтеглени на разстояние 15 км от въпросната линия, предаде bTV.

В същото време стана ясно, че украинската армия също е започнала изтегляне на оръжията си от фронта в Източна Украйна.

Това беше съобщено от говорителя на украинската армия Андрий Лукашенко. "Според решението на президента на Украйна от 3 октомври, ние започнахме практическата фаза на оттегляне на армията и въоръжението ни, включително танкове, на разстояние от поне 15 километра от контактната линия", коментира Лукашенко пред журналисти.

По думите му, изтеглянето се провежда по организиран начин. Според него украинската армия работи съвместно с наблюдателите от ОССЕ, които също имат копия от списъците и са запознати с местата, на които ще се съхранява бойната техника.

Информацията не е потвърдена от независим източник

Проруските сепаратисти заявиха днес, че са започнали да изтеглят танковете от фронтовата линия като жест за стабилизиране на прекратяването на огъна в размирна Източна Украйна, където 17-месечният конфликт е отнел живота на над 8000 души, предаде Франс прес.

"Конвой от танкове пое към ново място, разположено на 15 километра от фронтовата линия", съобщи официалната агенция на сепаратистката република Луганск.

Засега тази информация не е потвърдена от независим източник, уточни Франс прес, цитирана от БТА.

ОССЕ засега не потвърждава информацията за изтеглянето

Специалната мониторингова мисия (СММ) на Организация за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна проверява информацията за изтеглянето на оръжията с калибър под 100 мм от страна на самопровъзгласената Луганска народна република (ЛНР).

Това е заявил заместник председателят на СММ Александър Хуг, предава ТАСС, цитирана от Агенция "Фокус".

"ОССЕ в момента разследва ситуацията, но засега не може да потвърди информацията", заявил Хуг.