По информация на Министерството на вътрешните работи, Олександър Янукович е заподозрян във фалшификация на служебни данни, подправяне на документи и съзнателно издаване на документи с невярно съдържание, от което са настъпили тежки последици, предаде РИА Новости.

За това престъпление се предвижда наказание до 5 години лишаване от свобода.

Олександър Янукович изчезна на 23 февруари, няколко дни след като баща му напусна Украйна. Виктор Янукович също е обявен за издирване по подозрение в умишлено масово убийство.

Днес Генералната прокуратура на Украйна обяви, че разследва бившия президент Виктор Янукович и други високопоставени служители на предишния режим по дело за "терористичен акт, причинил смъртта на хора".

"Установено е по-специално, че Виктор Янукович, (бившият шеф на Службата за сигурност на Украйна, ССУ) Олександър Якименко и (бившият вътрешен министър) Виталий Захарченко в предварителен сговор са създали терористична организация, чиято дейност е довела до масова гибел на хора на 20 февруари 2014 г. на ул. "Институтска" в Киев, а също така са привлекли в състава й военнослужещи от ССУ и от Вътрешните войски на украинското МВР", заяви Васил Зоря от пресслужбата на прокуратурата.

В началото на март швейцарското правителство нареди да бъдат замразени авоарите в швейцарски банки на 20 украински представители, сред тях Янукович и сина му Олександър.

40-годишният син на бившия държавен глава е стоматолог по професия, притежава състояние, оценявано на 500 милиона долара, и е собственик на компанията "Мако Трейдинг", регистрирана в Женева и занимаваща се с търговия с украински въглища.

Той е женен и има двама сина.