Украинският военен говорител Андрий Лисенко, цитиран от Ройтерс, заяви, че камионите са натоварили оборудване от военни заводи в Украйна. Лисенко уточни, че оборудването е било взето от завода "Топаз", който произвежда радарни системи "Колчуга", и от завод в Луганск, който произвежда пълнители за огнестрелни оръжия.

Ръководителят на наблюдателската мисия на ОССЕ Пол Пикар съобщи от руския ГКПП "Донецк", че всички камиони от руския хуманитарен конвой, който посети контролирани от сепаратистите райони на Източна Украйна, са се завърнали в Русия, съобщи БТА.

Камионите са доставили основно сол, захар и ориз.

Украински граничари и митничари са прегледали камионите, доставили хуманитарната помощ в югоизточна Украйна, и са потвърдили, че те се връщат празни в Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

"Днес всички коли се върнаха на руска територия, те са огледани от граничната и митническата служби на двете страни. Никоя от тях няма претенции. И двете страни потвърдиха, че камионите са се върнали празни", съобщи руският заместник-министър по извънредните ситуации Едуард Чижиков. Той отбеляза също, че по-рано украинските власти са признали за хуманитарна помощ товара, превозван от автоколоната от бели камиони.

Камионите с руска хуманитарна помощ пристигнаха на границата на 14 август, но украинската страна започна митническата обработка едва на 21 август. В петък колоната мина границата и пристигна в Луганск (столица на непризнатата сепаратистка Луганска народна република, б. р.), напомня агенцията.

Вижте снимки >>>

Украинското външно министерство съзря тук "нарушение на международните норми" и прикани международните си партньори да осъдят Русия. Според руското министерство на външните работи са изчерпани всички предлози, за да се протака доставката на помощи за хората в района на хуманитарната катастрофа. Ведомството припомни, че мисията бе подготвяна отдавна, при пълна прозрачност и във взаимодействие с украинската страна и Червения кръст.

Русия защити в Съвета за сигурност на ООН решението си да изпрати конвой с хуманитарна помощ в Източна Украйна. Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви след заседанието на Съвета за сигурност снощи, че то му напомнило за кралството на кривите огледала, понеже някои членове Съвета не се интересували от факта, че в Украйна загиват хора, че там има хуманитарна катастрофа, а се вълнували само от хуманитарния конвой на Русия - от това, че Русия оказва хуманитарна помощ на хората, намиращи се под обстрел.

На заседанието той напомнил, че Русия е получила официално съгласие от украинските власти да изпрати хуманитарна помощ.

"Ние още на 12 август получихме от тях нота със съгласие (за приемането на хуманитарния конвой). Едва след това автоколоната започна да се движи към украинска територия", каза Чуркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Чуркин също така обвини западните сили, че е лицемерно да критикуват Русия за изпращането на помощ за цивилното население в Източна Украйна, след като са искали подобни стъпки в Сирия, предаде Ройтерс.