Около 70 камиона прекосиха на обед руско-украинската граница, където пристигнаха вчера, и тръгнаха към Луганск, предадоха световни медии, цитирани от БТА.
В Украйна са приветстваха помощта, съобщи РИА Новости, цитирана от "Фокус".
Местни хора държали плакати „Благодаря!” и „Майка Русия няма да ни остави в беда”, както и руски символи - георгиевски лентички и руския флаг.

Малко по-късно следобед камионите стигнаха до Луганск, съобщи Интерфакс, като се позовава на проруски бунтовници.

Камионите се придвижват без ескорт на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и така Русия игнорира искането на украинското правителство, допълва ДПА, цитирана от БТА.

Русия реши да действа, без повече да чака, всички оправдания са изчерпани, обяви руското министерство на външните работи тръгването на конвоя.

"Повече не можем да търпим това безобразие, тези лъжи на Киев и отказа за постигане на споразумение", заявиха от Москва.

От руското министерство обясниха, че са дадени всички необходими гаранции за сигурност при преминаването на конвоя. МКЧК също официално признал гаранциите, а маршрутите били известни и проверени от мисията. Министерството уточнява, че документите са оформени и допълват.

"За това знаят и в онези столици, където неуморно демонстрират "повишена загриженост" от положението в Югоизточна Украйна. Поставянето на нови и нови изкуствени изисквания и оправдания вече се превърна в издевателство".

От Москва изразяват готовност колоната да бъде съпровождана от сътрудници на Червения кръст, които след това да участват и в разпределението на пратките. В акцията ще могат да участват и представители на Руския Червен кръст.

Според Ройтерс руската декларация е предупреждение към евентуални опити да се възпрепятства движението на конвоя при навлизането му на украинска територия.

"Отговорността за възможните последици от евентуални провокации срещу конвоя изцяло ще падне върху тези, които и занапред ще са готови да жертват човешките съдби в името на своите амбиции и геополитически стремежи, грубо пренебрегвайки нормите и принципите на международното хуманитарно право", се посочва още в декларацията на руското външно министерство, предаде БНР.

Руските митничари проверяват втората част от конвоя на границата, която се състои от 34 камиона, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на руската митническа агенция.

Украйна: Това е нашествие

Началникът на украинските служби за сигурност обвини Русия в "пряко нашествие" след решението на Москва да вкара автоколоната си в Украйна, без да изчака да бъде проверена, предаде Франс прес.

Външното министерство пък го нарече "нарушаване на ключовите принципи на международното право" и призова международната общност да осъди действията на Русия като нелегални и агресивни.

"Казваме, че това е пряко нашествие. Става дума за военни автомобили под циничното прикритие на Червения кръст", заяви ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко пред Интерфакс-Украйна.

Отговорност за сигурността на автоколоната носи Русия, заяви Андрий Лисенко, говорителят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Украинската страна предложи преговори с Русия, но Русия отказа. Напомням, че отговорност за сигурността носи Русия. Колоната се движи в Украйна без съпровождането и без участието на МКЧК и в нарушение с постигнатите споразумения относно за инспектирането и регистрирането на руската помощ", допълни Лисенко.

По думите му Киев е изпълнил "всички поети ангажименти за оформянето на (митническите) документи в пълно взаимодействие с МКЧК".

Валентин Наливайченко обясни, че Украйна няма да напада руския конвой, предаде Ройтерс.

Украйна ще поддържа контакт с МКЧК, за да не бъде обвинявана в "провокации, че задържа или използва сила срещу камионите с т. нар. помощ".

Запитан дали Украйна ще използва въздушни удари срещу колоната, която се движи в контролирана от бунтовниците територия, Наливайченко заяви:
"Срещу тях, не".

Европейският съюз определи като "явно нарушение на украинската граница" навлизането на руския конвой. Говорителят на дипломатическата служба на ЕС Себастиен Брабан изрази съжаление от решението на Русия конвоят да влезе, без да бъде придружен от коли на Червения кръст и без разрешение от украинските власти.
Говорителят поздрави за въздържаността им украинските власти, които обвиниха Москва в "пряка инвазия".

"Призоваваме Русия да преразгледа решението си", каза говорителят на Катрин Аштън.