С това приключи вторият етап от доставката на хуманитарна помощ за жителите на Югоизточна Украйна, предаде БТА.

В Русия, без каквито и да било произшествия, се върнаха толкова камиони, колкото излязоха от нея, каза говорител на Южното митническо управление. Всички камиони, напуснали територията на Русия, се върнаха празни и бяха подложени на пълна митническа и гранична проверка, добави той.

Рано тази сутрин първата колона от 70 машини мина границата и навлезе в Луганска област. Тя беше последвана от още пет колони от по 35 камиона.

На жителите на Луганск бяха доставени общо 2000 тона помощи - хранителни стоки, генератори, лекарства, одеала, препарати за почистване на водата.

Първата партида руска хуманитарна помощ бе доставена в Луганск на 22 август.

Тогава Украйна се опасяваше, че с конвоя Русия може да вкара в страната военна техника за проруските сепаратисти. Москва се опита да разсея съмнения та и обяви, че иска да облекчи страданията на хората от Източна Украйна, преживяващи хуманитарна катастрофа.

По-рано днес украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че руският президент Владимир Путин иска да завладее Украйна и да възстанови СССР.

Все още продължават престрелките в Източна Украйна по места.

Щабът на самопровъзгласилата се Донецка народна република съобщи, че украинските военни днес отново са нарушили споразумението за прекратяване на огъня и са осъществили неколкократни въоръжени атаки, които са взели жертви сред мирното население, предаде РИА Новости.

Представители на Киев и самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) в събота са се договорили за размяна на пленници, която да се състои в неделя на принципа „65 за 65”, съобщи пред кореспондент на ИТАР-ТАСС началникът на комисията на ДНР по въпросите на бежанците и военнопленниците Даря Морозова, предаде Фокус.