Трети боец от Националната гвардия (НГ) на Украйна почина от рани, получени при експлозия на граната при вчерашните сблъсъци с крайнодесни демонстранти пред парламента в Киев, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

Мъжът така и не е излязъл от кома, съобщи НГ, подразделение на подчинение на министерството на вътрешните работи.

В болница са настанени общо около 140 души, повечето от които представители на правоохранителните органи. Eдин служител на реда загина.

56 бойци на НГ остават хоспитализирани. Трима от тях са в тежко, а двама - в крайно тежко състояние, съобщи гвардията, цитирана от ТАСС и БТА.

Задържани бяха приблизително 30 демонстранти, 18 от които остават в ареста, предаде АП. Сред тях е и мъжът, заподозрян, че е хвърлил смъртоносната граната, съобщи украинският вътрешен министър Арсен Аваков. Той е член на националистическата партия "Свобода", сражавал се в един от доброволческите батальони (Сич) в конфликта с проруските сепаратисти в Източна Украйна.

По-голямата част от участниците в съпътствания от насилие протест бяха именно привърженици на "Свобода", която има само няколко депутати във Върховната рада.

Демонстрацията бе организирана, след като украинският парламент прие на първо четене вчера проект за конституционна реформа, предвиждащ по-голяма автономия за проруските сепаратистки области на изток.

Командирът на батальона Сич Олександър Писаренко съобщи, че задържаният боец е бил в отпуск, предаде още ТАСС.

Мъжът е бил заснет от видеокамера как хвърля гранатата между демонстрантите и силите на реда, съобщи bTV.

На въпрос как е било възможно в намиращ се в отпуск член на батальона да се появи бойна граната Писаренко отговори:

"Не знам това. При нас няма оръжия".

Вътрешният министър Арсен Аваков заяви, че задържаният - Игор Гуменюк, е казал, че е член на националистическата партия "Свобода". От него са били иззети оръжия, включително ръчна граната за максимално поражение Ф1 (бел.ред. - тя е известна още като "лимонка").

Според партия "Свобода" обаче използването на взривно устройство, което е било хвърлено срещу служителите на реда, "представлява предварително планирана провокация, насочена против украинските патриоти".

Снощи президентът на Украйна Петро Порошенко поиска организаторите на кървавите сблъсъци да поемат отговорност, като заяви, че размириците са антиукраинска акция и "удар в гърба".

Следствени екипи продължават да работят по антидържавното престъпление край сградата на Върховната рада.

"Убийството на боец от националната гвардия и раняването на около 140 правоохранители няма да мине безнаказано. И организаторите, и изпълнителите на този политически криминален кървав произвол ще бъдат открити и наказани", увери министерски съветник.