Това предаде ТАСС, позовавайки се на Държавната миграционна служба на Украйна.

В съобщението, цитирано и от БТА, се казва, че Саакашвили "съзнателно е предоставил невярна информация или фалшиви документи".

Бившият грузински президент получи украинско гражданство на 30 май 2015 г. и същия ден бе назначен за ръководител на администрацията на Одеска област.

Половин година по-късно той подаде оставка и създаде политическата партия "Движение на новите сили на Михаил Саакашвили".

По-рано вчера от партията му коментираха непотвърдената още информация, че Саакашвили ще бъде лишен от гражданство.

Съмишлениците на грузинеца твърдят, че Порошенко действа в духа на предшественика си Виктор Янукович и "поема по пътя на антиконституционните действия в името на узурпирането на властта и запазването й на всяка цена".

Политикът избягва да се прибере в Грузия

Властите в Грузия искат екстрадирането на 49-годишния Саакашвили, за да му бъдат предявени обвинения за насилствено разгонване на демонстранти и нападение срещу частна телевизия, докато е бил президент.

Саакашвили в момента е в САЩ, каза украинският депутат Сергей Лешченко, който смята, че Саакашвили ще бъде принуден да поиска убежище в Америка.

Политически анализатор смята, че Порошенко е отнел гражданството на Саакашвили, действайки под натиск и от Грузия, и от силни политически фигури в Украйна.

В борбата с корупцията Саакашвили се спечели много врагове сред управляващия елит в Украйна, каза анализаторът Владимир Фесенко.

АП припомня, че Саакашвили е влязъл в сблъсък с вътрешния министър Арсен Аваков, когото обвини, че финансира частни милиции чрез пари от корупция.