Повод за нея стана предстоящо посещение на българска парламентарна делегация в Украйна, на фона на скандала с промяната в украински закон, с която се преструктурира образователна система и се обявява украинският за основен език в училищата. Това намалява вариантите за уроци, преподавани на други езици.

Това предизвика негативна реакция в България, а лидерът на ПЕС Сергей Станишев заяви, че налагането на украинския език с такива “силови” методи не е от полза за когото и да било.

Днес обаче дипломатът поясни, че в страната му се провежда мащабна образователна и прозападно ориентирана реформа, в която засиленото изучаване на украински език е основен акцент. Причината била, че се е оказало, че огромна част от подрастващите в малцинствените групи не владеят достатъчно добре официалния държавен език.

"С това се получава, че ги изолираме от обществото, с което нарушаваме Конституцията. В българското училище в Украйна и сега се преподава на украински, а не само на български. Нищо не се закрива и нищо няма да се закрива. Децата от малцинствата ще имат възможност да развиват своята езикова идентичност", обясни Балтажи.

Той уточни, че в българската гимназия в Украйна се преподава и на български, и на украински, като до 4-ти клас обучението е на български, украинският се изучава като предмет, а след това нещата се обръщат.

"Тук е неразбирането, манипулациите и аз неслучайно призовах българските политици да се въздържат от такава политизация, от емоции", подчерта дипломатът, цитиран от БТА.

Той съобщи, че украинската страна кани българския министър на образованието да обсъдят темата на място.

Главчев пък каза:

"За мен най-важно е, че няма да има никаква промяна, която да засяга българското национално малцинство, каквито притеснения има".