В обща декларация ние потвърдихме неизменността на политиката на Европейския съюз по въпроса за санкциите срещу Русия, заяви Порошенко пред журналисти след срещата на върха Украйна-ЕС в Киев, цитиран от ТАСС и БТА.
 
"Заедно призовахме за незабавно освобождаване на всички незаконно задържани заложници, включително нашата героиня Надежда Савченко", каза той.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск добави, че страните заедно са призовали за изтегляне на оръжията на незаконните въоръжени отряди. Той потвърди, че ЕС, както преди, не разглежда въпроса за изпращане на мироопазваща мисия в Украйна.
 
"Знаем, че Украйна се надява на това, но не можем да изпратим военна мисия, не обсъждаме този въпрос. Вече сме изпратили мисия, свързана с общата политика за сигурност и отбрана за реформиране на този сектор в Киев. ЕС също така постоянно подкрепя Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Освен това ние ще изпратим гражданска оценъчна мисия за определяне на по-нататъшните действия в общата политика за сигурност", каза Туск.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви на пресконференция след срещата в Киев, че ЕС е започнал нова програма за макрофинансова помощ за Украйна в размер на 1,8 милиарда евро.

"Новата програма е пусната в действие, сега Европейската комисия работи по техническите въпроси, така че първият транш по нея да постъпи в Украйна без забавяне", каза той.

По думите на Юнкер ЕС възнамерява да предостави на Украйна 70 милиона евро за защитните съоръжения в зоната на Чернобилската АЕЦ

Председателят на ЕК каза, че споразумението за зона за свободна търговия между Украйна и ЕС трябва да влезе в сила от 1 януари 2016 година.

Порошенко призова партньорите от ЕС да окажат всестранна помощ на Украйна. Той благодари на ЕС за макрофинансовата помощ за стабилизиране на украинската икономика.

"Приветствам решението на ЕС да предостави на нашата страна трета програма за макрофинансова помощ в размер на 1,8 милиарда евро. Това е в допълнение към помощта от 6 милиарда евро, която беше предоставена от ЕС на Украйна", заяви Порошенко.

Той изрази надежда, че всички държави от ЕС ще ратифицират споразумението за асоцииране с Украйна "още в близките месеци, което да позволи да започне цялостното му изпълнение".

Порошенко подчерта, че всеобхватната зона за свободна търговия с ЕС трябва да започне да действа в пълен обем на 1 януари 2016 година. Той изрази надежда до края на 2015 година Украйна да уреди въпроса за получаване на безвизов режим от ЕС.

Украйна ще може да покрие условията за кандидатстване за членство в Европейския съюз до пет години, каза още Петро Порошенко.

По думите му Украйна заслужава да бъде неразделна част от ЕС и членството е ключова цел за неговото правителство.

"Ние разбираме желанието на Украйна да стане член на ЕС, затова сме тук", заяви Жан-Клод Юнкер. Той подчерта, че на Украйна й предстои труден път и изтъкна необходимостта от реформи.

Украинският министър-председател Арсений Яценюк изрази надежда, че украинският ще стане официален език в ЕС.

Порошенко каза, че "споделя оптимизма на Яценюк украинският език да стане работен в ЕС".

"Освен това бих искал английският и френският да станат работни за украинските чиновници. Най-малкото сега вече английският звучи по често от руския на заседанията на украинското правителство", заяви президентът.