В същото време Дмитрий Песков, говорителят на руския президент, каза, че Кремъл не е обзет от "излишен оптимизъм" от този факт, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

По думите на Песков съществуващите "санкционна реторика" и "отказ от диалог и сътрудничество" имат своите негативни последствия, което ще бъде невъзможно да бъдат превъзмогнати "за един час".

"Аз вероятно не бих се отдавал на излишен оптимизъм и да търся във всички стъпки някакви признаци за прелом", каза Песков. Той припомни, че президентът Владимир Путин нееднократно е изразявал желание за диалог и затова "най-положителният момент в това пътуване (на Юнкер) е проявата на готовност за диалог".

Песков също така каза, че Владимир Путин и Жан-Клод Юнкер вероятно ще се срещнат в кулоарите на икономическия форум.

В статия за гръцкия "Катимерини" от преди няколко дни Путин се обяви за "равноправен, истински партньорски диалог с Евросъюза по най-широк кръг въпроси".

По-рано днес ЕК обяви, че между посещението на Юнкер и статута на санкциите срещу Русия няма връзка. Говорител на комисията каза, че санкциите срещу Русия, наложени от ЕС, може да бъдат отменени при спазването на споразуменията от Минск, но може да бъдат и усилени, ако руската страна предприеме действия, които налагат това.

Икономическият форум в Санкт Петербург, който се провежда от 1997 г. насам, е най-важното подобно събитие в Русия. Всяка година на него взимат участие около 10 000 представители от 70 страни, сред които финансови министри, ръководители на частни компании и анализатори. От 2005 г. насам редовно участие в работата на форума има взима и руският президент.