На полуостров Крим ток засега имат 27 процента от населението, съобщи руското министерство на енергетиката, цитирано от ТАСС и БТА.

Електроснабдяването беше преустановено по всички четири линии, идващи от територията на Украйна. Заради кризата с електроснабдяването днес властите на Крим въведоха извънредно положение, предаде Франс прес.

Утрешният ден е обявен пък за неработен на полуострова, допълва ТАСС. Според украински и руски източници преустановяването на електроподаването се дължи на саботаж на електрически далекопроводи с високо напрежение. Отговорните за този саботаж лица засега не са установени.

След като тази нощ подаването на електричество от Украйна спря, бяха задействани мобилни газотурбинни електростанции в градовете Симферопол, Евпатория, Ялта, Феодосия, Севастопол, Керч, Бахчисарай и Саки, с което беше частично или напълно възстановено подаването на ток, посочва ТАСС.

Болници и сходни заведения са захранвани с генератори. Интернетът е спрял, водоснабдяването в някои сгради също, но телефонните мрежи работят, посочва Франс прес.

Две от линиите, които снабдяват Крим от Украйна с ток, бяха обект на саботаж още в нощта на четвъртък срещу петък, а другите две линии са станали обект на саботаж тази нощ, като са нанесени повреди на стълбовете. Един от стълбовете е повален.

Според украинската държавна енергийна компания Укренерго, публикувала снимки на поваления и на повредения стълб, естеството на щетите навежда на мисълта за саботаж с използване на взривно устройство.

Според РИА Новости саботажът по първите две линии е бил в Херсонска област, северно от Крим, на украинска територия. Смята се, че тази нощ експлозия е извадила от строя и останалите две линии под високо напрежение.