"Правозащитните организации мълчат, но на практика това е тежко престъпление", каза Путин на бизнес форум в кримския град Ялта, цитиран от ТАСС, ДПА и БТА.

Това е второ посещение на руския държавен глава на полуострова за два месеца.

На форума, организиран от неговото движение "Общоруски народен фронт", Путин обеща до две години да възстанови изцяло електроснабдяването на полуострова и да се отпусне равностойността на близо един милиард долара за изграждането на система за водоснабдяване.

Путин каза също, че ще продължи да подпомага развитието на местните производствени предприятия и че бъдещият мост през Керченския проток, който ще свърже Крим с Русия, ще позволи на още 14 милиона туристи да посещават района годишно.

Киев протестира

Украинското външно министерство изпрати протестна нота до руското външно ведомство във връзка с посещението на Путин в Крим, предаде ТАСС.

Украинското министерство на външните работи протестира решително във връзка с поредното несъгласувано с Украйна посещение на руския президент на временно окупираната от Русия украинска територия, заяви пресслужбата на ведомството.

Група украински хакери публикуваха хиляди имейли от използван от висши служители в Кремъл акаунт, свидетелстващи за финансови и политически връзки между Москва и сепаратистките бунтовници в Източна Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Имейлите, публикувани от украинската група "Киберхунта", разкриват контакти между съветника на президента Путин Владислав Сурков и проруските бунтовници, които се бият срещу украинските сили. Украинските тайни служби днес казаха, че имейлите са автентични, но допуснаха, че във файловете може да има намеса.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков отхвърли имейлите като фалшификация, отбелязвайки, че Сурков не използва имейл.

Руската журналистка Светлана Бабаева каза за АП, че имейлите от нея са истински. По-рано този месец Сурков придружи Путин на разговорите с европейски лидери в Берлин за украинската криза.