Министерството на отбраната на ДНР посочи, че интензивността на обстрелите се е увеличила значително и на територията на Донбас са били изстреляни 530 снаряда, 86 от които са с калибър 152 и 122 мм, 31 танкови снаряда и 413 мини с калибър 82 и 120 мм.

По-рано щабът на силите на ДНР заяви, че през изминалата нощ украинските сили са изстреляли по град Горловка в Донецката област над 500 снаряда. В резултат на това са ранени петима мирни жители.

Местните власти потвърдиха, че украинските военни са обстреляли града и село Спартак. Три снаряда са попаднали в жилищна сграда и са повредили газопровод.

От своя страна, украинската армия обвини противниковите сили в 70 нарушения на примирието в района на Донецк за последното денонощие.

Мисията на ОССЕ и представители на Съвместния център за контрол и координация за прекратяването на огъня ще посетят град Горловка, Източна Украйна, за да установят какво е положението там.

По-рано мисията съобщи, че на 27- ми юли наблюдател на ОССЕ е бил ранен при мониторинг на ситуацията в Широкино - една от най-горещите точки на разграничителната линия между силите на Киев и проруските сепаратисти в Донбас.

В същото време градската администрация съобщи, че седем цивилни са загинали, а 19 са ранени вследствие на обстрелите, които украинските сили са извършили през юли в Горловка. Според администрацията сред ранените има и три деца. По данни на кметството от януари до юли 2015 година от обстрела на украинските сили са загинали 164 мирни жители, а 506 са били ранени.