Медведев нарече диверсия спирането от Украйна на електроснабдяването на Крим и посочи необходимостта да се ускори изграждането на енергомост от Русия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Регионът остана без електричество в резултат на енергийни манипулации и действия от страна на украинските власти. Говорейки на правов език, извършеното е диверсия, т. е. унищожаване на промишлени обекти, преследващо на практика терористични цели", каза той на съвещание със заместник-премиерите.

На съвещанието вицепремиерът Дмитрий Козак посочи, че електроснабдяването на Крим към този момент е осигурено на 60 на сто.

За изминалата седмица след взривяването на четири носещи пилона на електропровода, доставящ електроенергия от Украйна в Крим, чрез алтернативни източници не през Украйна обемът на доставяната електроенергия е повишен от 380 на 600 мегавата за денонощие.

Козак отбеляза, че енергоснабдяването не е разпределено равномерно из полуострова, но все пак всички населени пунктове на Крим получават ток в една или друга степен.

Украинското правителство се обърна към татарските активисти, взривили пилоните, да позволят възстановяването на електропровода Каховка-Титал, доставящ ток на Крим, с уговорката, че подаването на ток ще започне по време, съгласувано с тях.

Енергийният министър Володимир Демчишин, цитиран от Ройтерс, заяви пред репортери в Киев, Украйна е готова да поеме около 20 на сто от доставките на ток след като високоволтовата линия бъде възстановена.

В отговор на взривяването на електропровода Русия прекрати износа на въглища за Украйна. "Веднага щом доставките на ток за Крим по линията Каховка - Титал бъдат възстановени, ще бъдат подновени и доставките на въглища", каза Демчишин.

В същото време представители на кримско-татарските движения, лоялни на руското управление в самия Крим, призоваха организаторите на енергийната блокада на полуострова да се вразумят.

А според заместник-председателя на Държавния съвет на Крим Ремзи Илясов, който е и лидер на обществената организация на кримско-татарския народ "Крим", организаторите на блокада, които ограничават движението през границата и взривяват далекопровода, "се борят със собствения си народ".