Минските споразумения може да бъдат считани за мъртви. В този вид, в който те бяха подписани, те вече са недействителни. Може да има някакъв друг формат“, заяви началникът на политическото управление на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин, цитиран от Интерфакс и Агенция „Фокус“.

Нас още от лятото се опитват да ни обвинят, че стреляме от центъра на града, но никой не може да докаже този факт. Работата е там, че летището на Донецк се намира в чертите на града и когато се стреля с 50-милиметрови гаубици, земята се тресе и изглежда, че стрелбата е близко“, заяви Басурин.

В района на Дебалцево в обкръжение може да попаднат до 10 хиляди украински военнослужещи

Министерството на отбраната на ДНР заяви, че в района на Дебалцево може да попаднат до 10 хиляди украински военнослужещи.

Там има около 10 хиляди украински военнослужещи, но „чувалът“ още не е затворен. Ние забелязахме изтеглящи се подразделения. Бихме искали по-бързо да затворим „чувала“, с цел избягване на жертви. Що се касае до „чувала“, територията е голяма. Опитваме се бързо да го затворим, стрелбата от към Дебалцево намалява, но от Артьомовск все още се стреля“, заяви Едуард Басурин.

Същевременно, от щаба на Антитерористична операция (АТО) отричат информацията за обкръжение край Дебалцево.

Там няма никакъв „чувал“. Това са фантазии. Там се намират мои офицери, те спокойно влязоха и излязоха от Дебалцево“, заяви представителят на пресслужбата на АТО Леонид Матюхин.