На 29 май следобед МВнР бе информирано от посолството ни в Москва за получен чрез Делегацията на ЕС в руската столица списък от граждани на страните-членки на ЕС, на които се отказва достъп до Руската федерация, съобщиха от Външно министерство.
Информацията бе потвърдена и от самия Илиян Василев, съобщи БНР.

През последните няколко месеца Русия и Западния свят си разменят списъци с лица, на които им е отказан достъп до страната. Причината е действията на Русия спрямо Украйна.

Списъкът съдържа имената на 89 души, сред които и българският гражданин Илиян Василев.

В списъка саи и лидерът на холандските либерали Ги Верховстад и британецът Ник Клег.

Руската страна е предоставила списъка по настояване на ЕС във връзка с зачестилите в последно време случаи на отказан достъп на европейски граждани, които не са имали никаква предварителна информация в тази връзка.

Освен имената, руската страна не е предоставила никакви мотиви или правна аргументация за забраната за достъп. В този смисъл българската страна, съвместно с останалите ни партньори от ЕС, ще потърси разяснения за всеки индивидуален случай на европейски гражданин, на които е отказан достъп до Руската федерация, заявяват от външно министерство.

Германия също реагира

Правителството на Германия поиска от Русия разяснения относно включените осем граждани на ФРГ в "черния списък" от 89 политици, дипломати и военни от страните от Евросъюза, на които е забранено влизането на територията на РФ. Това се казва в разпространена днес декларация на германското външно министерство, цитирана от ТАСС.

Официален Берлин е във връзка с Москва и настоява за прозрачност при решаване на този въпрос. Лицата, включени в списъка, имат право да знаят основанията, заради които им се забранява влизането в Русия, се изтъква в декларацията.

По данни на в. "Билд" и "Франкфуртер алгемайне цайтунг" "черният списък" е изпратен от руската страна в дипломатическите представителства на европейските страни в РФ.

Сред германските граждани, на които е забранено да влизат в Русия, са депутатът в Бундестага от ХДС Карл-Георг Велман, заместник-председателят на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага Михаел Фукс, депутатите от Европарламента Ребека Хармс и Даниел Кон-Бендит, генералният секретар на Съвета на министрите на ЕС Уве Корзепиус, държавният секретар в министерството на отбраната на ФРГ Катрин Зудер, членът на ХСС Бернд Поселт и началникът на Главния щаб на ВВС на Германия генерал-лейтенант Карл Мюлнер.

АНКЕТА: Подкрепяте ли съставянето на "черни списъци"?