Вчера в интервю за руската агенция РИА Новости дипломатът заяви, че трябва да се положат усилия за отмяната на санкциите срещу Русия, тъй като подобни мерки не са нужни на никого. По думите на Коцев санкциите са патология на международните отношения.

Изказването му влиза в остро противоречие с обявената от външния министър позиция, че санкциите трябва да останат в сила без значение от всички реални и мними недостатъци.

Попитан за коментар, днес Митов каза пред журналисти, че още снощи е поискал обяснения от Бойко Коцев, предаде БТА.

"Когато ги получа, тогава мога да коментирам повече", добави министърът.

Коцев заяви още, че се надява да бъде изграден съвместен газов хъб с Русия на територията на България.

Думите на посланика за санкциите срещу Русия са били изтълкувани погрешно, като преди това некоректно са извадени от контекста на цялостното му изказване, заявиха по-късно в съобщение на посолството на България в Москва, разпространено от пресцентъра на МВнР.

"За съжаление, това не е единичен случай на смислово изкривяване на дипломатически послания от руски медии. Убедени сме, че обективната журналистика е полезна на гражданското общество в Русия и би допринесла за намирането на правилните решения, включително в международен план", се заявява още в съобщението.

От мисията ни в Москва посочват, че България има ясна и категорична позиция по въпроса за санкциите срещу Русия, която е "в пълен синхрон със съответните решения на ЕС".

"Целта на санкциите е намирането на мирно, трайно и демократично решение на кризата в югоизточна Украйна. Действително, санкциите не са желани от никого. Те са крайна, но единствено възможна в момента алтернатива на един много по-лош сценарий за развитие на събитията", заявяват още от посолството.

Условията за вдигане на санкциите също са ясно заявени от европейските лидери и са свързани с пълното изпълнение на Минските споразумения. Това е пряко задължение на страните по тези споразумения и тук Русия има своите големи отговорности. Именно тази позиция е твърдо и последователно изразявана от българската страна, включително в конкретния случай, отбелязват от дипломатическата ни мисия в Москва.

Бившият шеф на ДАНС - консул

Митов коментира и назначението на бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев за консул в Солун. На въпрос дали той има необходимите качества, Митов отговори, че решенията за посланици и генерални консули се взимат на закрити заседания, което е започнало да става практика.

"От друга страна това не е прецедент, и хора, които имат необходимите познания, държавата е инвестирала в тях, не е прецедент, нито е проблем да заемат подобни длъжности, още повече при сложната обстановка в нашата съседка", обясни външният министър.

Митов добави, че с Гърция, като добър съсед и приятел, трябва по всякакъв начин да засилим сътрудничеството, особено по отношение на миграционните потоци, и той смята, че Писанчев може бъде полезен в тази област.



АНКЕТА: Приемате ли налагането на икономически санкции?