Малайзийският самолет се е разбил в Украйна след взрив вляво от пилотската кабина. Боингът е бил свален от руска ракета "Бук", заявиха днес холандските разследващи.

Ян Новиков, ръководителят на "Алмаз-Антей", не уточни на пресконференция дали е имал възможност да се запознае предварително с изводите от холандското разследване, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Резултатите от експериментите на „Алмаз-Антей“ са показали, че катастрофиралият в Донбас малайзийски самолет е бил свален от стари ракети „Бук М-1“, с които руската армия вече не разполага. Това заяви съветникът на главния конструктор на концерна Михаил Малишевский, цитиран от Интерфакс, на която се позова "Фокус".

Последната "Бук" модел 9М38М1 е била произведена още по съветско време през 1986 г. Тези ракети вече не са на въоръжение в руската армия.

Новиков каза също, отново въз основа на експеримента, че самолетът може да е бил свален с ракета, която да е още по-стара модификация, отколкото се е предполагало преди това.

„Недвусмислено е доказано, че ракетата може да е била единствено 9М38 от комплекс „Бук“ и е изстреляна от район, южно от населеното място Зарощинское“, каза Ян Новиков.

"Алмаз Антей" потвърди чрез експеримент, че самолетът "Боинг" е бил свален от населеното място Зарошченске (руски Зарошченское), съобщи той, цитиран от ТАСС и БТА.
Самопровъзгласилата се Донецка народна република бе заявила, че в деня на катастрофата Зарошченске е било под контрола на украинските военни.

Михаил Малишевски съобщи, че след анализ на снимките на комисията за разследване на катастрофата концернът е заключил, че е била поразена не само кабината на самолета, но и крилото с левия стабилизатор.

Той посочи, че по крилото и част от левия стабилизатор има поражения, чиито "размери позволяват да се определи, че са нанесени от поразяващи елементи на ракета от комплекс "Бук".

На 17 юли 2014 г. 298 души загинаха при катастрофата с Боинг 777 на компанията "Малейша еърлайнс". Машината, изпълнявала полет МН-17 между Амстердам и Куала Лумпур, бе свалена над Източна Украйна, където украински войски се сражаваха с проруски сепаратисти.

Москва: Разследване по политическа поръчка

Холандското разследване за катастрофата е пристрастно и изпълнява политическа поръчка, заяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

"Можем само да съжаляваме, че въпреки нееднократните опити и искания на Русия за цялостно и безпристрастно разследване, което да вземе предвид цялата информация, с която разполагаме, е налице очевиден опит да се направи пристрастно заключение и да се изпълни политическа поръчка", каза Рябков.

"Разчитаме, че занапред тези отклонения от нормата, от това как трябва да се разглеждат такива въпроси, ще бъдат коригирани", добави зам.-министърът.