Дебалцевският плацдарм на правителствените сили е под обстрела на 40 оръдия и системи за залпов огън, съобщи Интерфакс, цитирана от БНР.

От щаба на "Антитерористичната операция" твърдят, че през последното денонощие бунтовниците са обстреляли над сто пъти селища в района на конфликта. В резултат на обстрела са загинали 7 украински войници, а 24-ма са били ранени.

Управителят на Луганска област съобщи за двама загинали цивилни в района, предаде Франс прес.

Прокиевските власти в Луганск и Донецк обявиха, че планират евакуация на деца от няколко области в зоната на сраженията.

Автоколона на руското министерство на извънредните ситуации с хуманитарна помощ за Донбас пък потегля утре от Московска към Ростовска област, съобщи пресслужбата на ведомството, цитирана от ТАСС. Според съобщението това ще е само част от колоната, предназначена за Луганска и Донецка област, която тръгва от Ростовска област.

Стотици миньори блокирани заради обстрела

Около 500 миньори са блокирани във въгледобивна мина в Донецк, Източна Украйна, заради прекъсване на електричеството, което е било предизвикано от обстрел, съобщи АФП, цитирана от "Фокус".

Вентилационната система работи, няма заплаха за живота на миньорите“, заявиха от министерството на извънредните ситуации на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Аварията се е случила в мина „Засядко“, а в момента на инцидента в галерията е имало 496 миньори. В момента се подготвя евакуацията на работниците.

ЕК отпуска още 15 млн. евро на Украйна

Европейската комисия съобщи, че отпуска още 15 милиона евро хуманитарна помощ за Украйна. Тя ще бъде насочена главно към Мариупол и други райони, пострадали от военните действия, предаде БТА.

ЕС предоставя средства за осигуряване на вода, храна, подслон, топли дрехи. Така общо отпуснатата досега хуманитарна помощ от Общността и отделните държави от ЕС достига 95 милиона евро, се отбелязва в съобщението.

ЕК уточнява, че организира въздушен мост към Украйна, който ще действа с 3 транспортни самолета, превозващи палатки, одеяла, спални чували и топли дрехи. В операцията ще бъдат включени и товарни автомобили, които се очаква да достигнат Източна Украйна до часове.

Еврокомисарят по хуманитарната помощ Христос Стилиянидис днес е в Киев, а утре ще посети Днепропетровск, за да наблюдава лично доставките.

Същевременно Съветът за сигурност на ООН се събира тази вечер в нов опит да сложи край на ескалацията на конфликта в Източна Украйна. След ракетната атака, която отне живота на най-малко 30 цивилни, а 100 бяха ранени в град Мариупол, президентът на САЩ Барак Обама обеща да засили санкциите срещу Русия.

Председателят на комисията по външни работи в Бундестага Норберт Рьотген предупреди, че Европа ще последва Съединените щати, ако получи доказателства за руска намеса в последните събития.

Германският канцлер Ангела Меркел пък призова руския президент Владимир Путин да упражни влияние върху бунтовниците за прекратяване на насилието.