Ученията са кръстени „Rapid trident" и „Saber guardian", съобщи „Труд". От ведомството са уточнили пред изданието, че все още не е уточнено колко български бойци ще заминат за Украйна, защото все още не е минала планиращата конференция, на която се взема решение с каква численост и с какво въоръжение ще се участвама.

1300 военни от 15 страни, сред които и България, участваха в учението „Rapid trident 14" миналата есен в околностите на Лвов, Украйна. Тогава САЩ изпратиха 200 американски парашутисти от 173-а въздушно-десантна бригада, базирана във Виченца, Италия.

„Saber guardian" миналата година беше на учебния полигон в „Ново село" до Сливен. В него участваха над 700 военнослужещи от 12 държави - Армения, Азербайджан, Белгия, България, Грузия, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, САЩ, Турция и Украйна.

Основните цели на ученията са повишаване на регионалното сътрудничество между страните, боеспособността и оперативната съвместимост на НАТО, обясняват от МО.

Българската армия участва общо в 12 многонационални учения тази година. Освен в Украйна наши военни ще се включат във военни игри и в Албания, Грузия и Германия.

В същото време се засилва присъствието на американската армия у нас. За годината официално са планирани 22 учения. Между тях са традиционните „Тракийски орел", „Тракийска звезда" и „Тракийско лято". В тях участват по няколко десетки военни от САЩ, както и изтребители Ф-16 и друг тип летателна и земна техника.

Интерес представлява учението между българските и американските ВВС в края на юли, в които  в небето над Пловдив ще могат да се видят американските изтребители и българските бомбардировачи СУ-25 и транспортни хеликоптери МИ-17.