Идеята била повдигната вчера в 20-минутен телефонен разговор, в който лидерите обсъдили ситуацията в Украйна и усилията на ЕС да разреши конфликта, пишат вестниците "Йостерайх" и "Хойте", цитирани от Ройтерс и БТА.

В интервю за "Йостерайх" Файман е цитиран да казва, че двамата лидери са сближили позициите си с една стъпка.

"Сега нещата изглеждат по-добре в сравнение с последния ни разговор, но още не сме на финала. Той похвали активните усилия на неутрална Авктрия за постигане на мир и каза, че смята Виена за подходящо място за потенциални мирни преговори с Украйна", казва Файман в интервюто.

Австрия следва предпазлив курс между солидарността с ЕС в използването на санкции срещу Русия и поддържането на комуникация с Москва. Правителството на Файман предприе по-твърда линия по отношение на предполагаемата роля на Русия в разпалването на бунта в Украйна. Голяма част от австрийските бизнес среди обаче твърдо остават на страната на бизнеса с Москва.

Путин посети Австрия през юни и бе посрещнат радушно от бизнес елита на страната, въпреки хладните отношения на ЕС с Русия.

Вчера германският ”Зюддойче цайтунг” писа, че Владимир Путин е заплашил страни на НАТО и ЕС в разговор с украинския президент Петро Порошенко.

"Ако поискам, за два дни руските войски могат да стигнат не само до Киев, но и в Рига, Вилнюс, Талин, Варшава или Букурещ", е казал руският президент на Порошенко.

Украинският президент е казал за този разговор на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

От ЕК обаче заявиха, че няма да обсъждат разговори, извадени от контекста.

САЩ ще продължат да мобилизират международната общност за дипломатическо решение на украинската криза, заяви вчера американският президент Барак Обама след среща с Петро Порошенко.

Обама приветства действията на украинския президент за постигането на споразумение за прекратяване на огъня по-рано този месец.

Порошенко от своя страна увери, че е готов да направи всичко за мирното уреждане на конфликта в страната си.

"Аз, президентът на Украйна Петро Порошенко, решително се обявявам за мир", заяви президентът на английски в отговор на въпрос на журналист от руската агенция.