Той каза това по време на конференция в Киев и приветства новите европейски и американски санкции срещу Русия, предаде БНР.

"Ние все още сме на етапа на война и ключовият агресор е Руската федерация. Путин иска още един "замразен конфликт" (в Източна Украйна). Целта му е да завладее цяла Украйна. Русия е заплаха за световния ред и за сигурността в цяла Европа”,
посочи Яценюк, цитиран от Ройтерс и БТА.

Докато не бъде постигнат мир, е сложно да се осъществят реални промени в страната, заяви още премиерът.

По думите му конфликтът в Източна Украйна е главният проблем пред страната. Когато бъде прекратена войната, ще се появи шанс да се привлекат международни инвестори, да се върне доверието на местните инвеститори и да се концентрира вниманието върху реформите, уточни той.

Украинският министър-председател изтъкна, че второто ключово предизвикателство пред държавата е енергетиката.

Той напомни, че страната засега изпитва трудности с натрупването на достатъчно количество газ за нормалното осигуряване на есенно-зимния сезон.

"В нашите хранилища има до 17 млрд. куб. метра - това е недостатъчно, за да преживеем зимата, но стига, за да не замръзнем", каза Яценюк.

Той отбеляза и проблемите с доставките на въглища за електростанциите на Украйна. Киев е принуден да го внася от други страни като Южна Африка.

Междувременно стана ясно, че повече от 100 камиона на руското Министерство на извънредните ситуации, натоварени с хуманитарна помощ,  са  пристигнали в украинския град Луганск, след което се върнаха в Русия.

Помощта включва хранителни продукти, препарати за почистване на водата, електрогенератори и други средства за преодоляването на хуманитарната катастрофа в града.

Първата партида руска хуманитарна помощ бе доставена в Луганск на 22 август.