По-рано днес двете партии, които изиграха ключова роля в протестите, свалили бившия президент Виктор Янукович – УДАР на Виталий Кличко и националистическата "Свобода" – обявиха, че напускат управляващата коалиция. Аргументът им беше, че парламентът трябва да бъде прочистен от "агентите на Москва", а ходът им отвори вратите за предсрочни избори.

"Подавам оставка заради разпадането на управляващата коалиция след напускането на две партии от нея и блокирането на инициативите на правителството"
, каза Яценюк пред депутатите във Върховната рада, предаде БТА.

Оставката на украинския премиер автоматично означава и оставка на правителството, отбеляза ИТАР-ТАСС.

Обикновено умереният в изказванията си Яценюк се разкрещя на депутатите, които блокираха приемането на закон, позволяващ либерализацията на контрола върху тръбопроводната система на Украйна, писа "Дневник". Той заяви, че украинските политици рискуват да изгубят "сърцата и умовете" на хилядите, протестирали на Майдана. Също така според него с решението си народните представители поставят както бъдещето на страната, така и живота на украинските войници под риск.

В изказване от трибуната на парламента Яценюк каза, че в никакъв случай няма да се съгласи на коалиция с Партия на регионите и комунистите.

Централна фигура в комуникацията с Европейския съюз и САЩ, премиерът не може да напусне поста си незабавно, коментират политически анализатори, тъй като е длъжен да продължи да изпълнява функциите си до назначаването на свой наследник и формирането на ново правителство.

Страстното му изказване пред Върховната рада подчертава недоволството на мнозина украинци, че промяната във високите ешелони на властта отнема твърде много време, коментира "Ройтерс". Както политици, така и активисти, се оплакват, че въпреки че страната има нов президент, предстои сформирането на нов парламент, и обвиняват привържениците на Янукович, че спъват този процес.