Яценюк подчерта, че те са нападнали украински въоръжени сили и са окупирали държавни сгради, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Руското правителство трябва незабавно да изтегли своите разузнавателно-диверсионни групи, да порицае терористите и да поиска те да освободят сградите", заяви премиерът на правителствена среща.

По думите му това, което се случва в момента, представлява заплаха за Европа и Европейския съюз. Ясно е, че нашите руски съседи са решили да издигнат нова Берлинска стена и искат връщане на Студената война, допълни Яценюк.

По-рано вицепремиерът на Украйна Виталий Ярема обяви, че украинските сили са установили присъствието на руски десантчици в Славянск и Краматорск, предаде Униан, цитирана от "Фокус". Според него няма съмнение, че в източната част на Украйна са разположени елитни въоръжени сили на Русия. Намиращите се там са служители на 45-и гвардейски полк на въздушнодесантните войски „Купянка-1”, чието поделение се намира край Москва.

Междувременно бронетранспортьори с руски знамена влязоха в Краматорск и Славянск. Сепаратисти пък превзеха градския съвет в Донецк.