Това съобщи представителят на т. нар. Луганска народна република Владислав Дейнего, цитиран от ТАСС и БТА.

Споразумението е постигнато на вчерашната среща на Контактната група в Минск.

"Бяха приети две изявления - съобщи Дейнего - за придържане към Минския процес и за пълно спазване на режима на прекратяване на огъня в навечерието на великденските празници от 1 април."

Следващата среща на групата ще се състои на 12 април, обявиха от другата сепаратистка формация в региона, наречена Донецка народна република.

Лавров: Порошенко подкопава споразуменията от Минск

Президентът на Украйна Петро Порошенко се стреми да погребе Минските споразумения за уреждане на конфликта между Киев и Донбас, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Пред вашингтонското издание "Нешънъл интерест" той уточни, че Киев иска да хвърли отговорността за провала върху Русия и отцепниците в Източна Украйна, да ги подтикне първи да се откажат от Минските споразумения.

Лавров, цитиран днес и в руските медии, сочи и коя била най-голямата грешка на Порошенко след подписването на документа през февруари 2015 г.:

"Той не убеди своя парламент и опозицията, че става дума за изгодно споразумение, подкрепено от Европейския съюз, в който той искаше (Украйна) да влезе".

С желанието на Киев другите страни да се откажат Лавров обяснява "и икономическата блокада (на сепаратистките републики), и забраната банките да обслужват населението в Източна Украйна".