На пресконференция в Киев след среща с украинския президент Петро Порошенко, Меркел подчерта, че преговорите не могат да постигнат успех, ако само една от страните има интерес към дипломатическо решение, съобщиха световните агенции.

Вижте снимки >>>


"Трябва да има две страни, за да бъдат успешни. Не можете да постигнете мир сами. Надявам се, че преговорите с Русия ще доведат до успех", заяви Меркел.

"Плановете са на масата. Сега трябва да последват действия", добави германската канцлерка.

Меркел изтъкна, че териториалната цялост на Украйна е цел на германската външна политика.

Тя обяви също въвеждането на финансови мерки, целящи да подпомогнат украинския енергиен и воден сектор, както и за облекчаване на съдбата на бежанците.

Според Меркел, която има водеща роля в преговорите по време на едномесечната криза, главното препятствие пред сключването на споразумение за прекратяване на огъня е липсата на контрол на границата между двете страни. Западът твърди, че има обширни доказателства за контрабанда на оръжия от Русия за бунтовниците. Москва отрича обвиненията.

Германският канцлер заяви, че не може да изключи нови санкции срещу Русия във връзка с кризата в Украйна.

Порошенко заяви на среща с Меркел, че мирът в Източна Украйна бързо ще бъде възстановен, след като бъдат отстранени въоръжените "чуждестранни наемници".

От офиса на украинския президент съобщиха, че Меркел е обещала 500 милиона евро помощ като принос към международната донорска помощ за възстановяването на Източна Украйна.

Меркел е най-високопоставеният западен лидер, който посещава Украйна от началото на кризата, предизвикала най-тежкото влошаване на отношенията между Русия и Запада. Посещението й дойде преди отбелязвания утре Ден на независимостта на Украйна и се тълкува от Киев като знак на подкрепа.

Визитата й е и преди срещата на Петро Полошенко и Владимир Путин следващата седмица, което означава, че вероятно е предупредила украинския президент за евентуални отстъпки при преговорите с Русия, тълкуват анализатори.

По-рано днес стана ясно, че руските камиони, доставили хуманитарна помощ в Украйна, са се завърнали празни в Русия. Пратките са съдържали основно сол, захар и ориз.